УІК презентував Стратегію розвитку читання 2021-2025
УІК презентував Стратегію розвитку читання 2021-2025
24 / 06 / 2021

23 червня у межах професійної програми X Міжнародного фестивалю «Книжковий Арсенал» відбулася презентація Українського інституту книги «Стратегія розвитку читання 2021-2025: подальші кроки». Участь у заході взяли Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, директорка Українського інституту книги Олександра Коваль та заступниця директорки та очільниця відділу стратегічної роботи і аналітики Ірина Батуревич.

Учасники презентації розповіли, чому Стратегія є актуальною для українського суспільства, особливо в контексті постковідних реалій, та яким чином УІК спільно з МКІП планують її впроваджувати. Щорічно кількість читачів в Україні зменшується.

“За даними досліджень інституту, у 2018 році регулярних читачів (які читають хоча б раз на тиждень) було 38%, у 2020 — 27%. Якщо не запровадити загальнодержавну Стратегію розвитку читання, то до 2025 року читачів в Україні майже не залишиться”, — зауважила очільниця відділу стратегічної роботи і аналітики Ірина Батуревич.

Стратегія розвитку читання 2021-2025, створена УІК, покликана зберегти регулярних читачів та впровадити читання як корисну звичку й інструмент досягнення успіху та щастя.  Імплементація Стратегії передбачає залучення низки державних установ та їхніх представників: міністерств, державних агентств, асоціацій та уповноважених осіб.

Директорка УІК Олександра Коваль розповіла, як Стратегія буде імплементована в Українському інституті книги за допомогою грантів і проєктів для перекладачів на українську та з української на мови світу, шляхом створення сертифікатів на безкоштовне отримання книжок тощо.

Для реалізації стратегії потрібно не менше 750 мільйонів гривень на наступний 2022 рік.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко резюмував: «При наявності Стратегії та розумній комунікації зі стейкхолдерами заплановане фінансування Стратегії — це реалістична справа».

Директорка інституту Олександра Коваль переконана: «Стратегія має бути і мусить бути профінансована державною у повному обсязі».

Нагадаємо, що розробку Стратегії розвитку читання 2021-2025 завершено. Нині вона перебуває на етапі затвердження з органами державної влади та самоврядування.