100 днів роботи Олександри Коваль в Українському інституті книги: публічний звіт
100 днів роботи Олександри Коваль в Українському інституті книги: публічний звіт
18 / 02 / 2019

За 100 днів Інститут книги під керівництвом Олександри Коваль зміг повноцінно запрацювати: реалізувати програму Поповнення фондів публічних бібліотек - 2018, розпочати програму промоції читання в Україні й запланувати чимало заходів на 2019 рік.

 

Все це стало можливим завдяки потужній підтримці Міністерства культури України, Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності, нашим друзям та партнерам з інших міністерств, державних установ та організацій і звісно - завдяки нашій команді. Всі разом завітали 13 лютого до Національного музею Т.Г. Шевченка, щоб почути про результати на плани Інституту.

 

«Всі профільні інституції, автори, перекладачі та ілюстратори мають об’єднатися заради спільної мети – промоції української книжки всередині країни і за кордоном», – сказала вона.

 

Пані Олександра повідомила, що найбільшим досягнення Інституту за час її управління стала успішна реалізація програми Поповнення фондів публічних бібліотек, завдяки якій українські книгозбірні отримали 986 449 нових книжок. На це з бюджету витратили 114 544 766 гривень, завдяки перерозподілу коштів з програми “Українська книга”. У 2019 році  на програму поповнення публічних бібліотек виділено 87 000 000 гривень.

 

«Сьогодні, через 100 днів якісної роботи, ми маємо позитивний результат. Проведено відбір для поповнення фондів публічних бібліотек – без скандалів, прозорий, якісний, для всіх зрозуміло процедурний, це те, за що ми боролися тривалий час», – стверджує міністр культури України Євген Нищук, який був присутній на заході.

 

Забезпечувати якісною українською літературою східні регіони України – важливе завдання в межах програми промоції читання. Тож у 2019 році  Інститут книги долучився до проекту «Схід читає», який організував Благодійний фонд Сергія Жадана за сприяння фонду «Відродження». У містах Донецької та Луганської областей відбуваються зустрічі з сучасними українськими авторами, а нові книжки потрапляють до місцевих книгозбірень. Інститут передав вже майже 4 000 книжок до цих бібліотек, які видавців надали абсолютно безкоштовно.

 

Найцікавіше – плани. У 2019 році Інститут популяризуватиме українську літературу на шести міжнародних книжкових ярмарках: у Парижі, Лондоні, Болоньї, Франкфурті, Відні й Стамбулі. Ще одним приводом розповісти про наші книжки світові стане Рік української культури в Австрії.

 

Крім того, у 2019 Інститут розпочне інші важливі програми: на популяризацію читання в Україні й української літератури в світі цьогоріч з державного бюджету виділили 13 600 000 гривень, а на проекти «Україніська книга» і «Цифрова бібліотека» - 20 700 000 та 7 900 000 гривень відповідно.