15-16 травня відбудеться телемарафон на честь 150 років з дня народження Василя Стефаника
15-16 травня відбудеться телемарафон на честь 150 років з дня народження Василя Стефаника
07 / 05 / 2021

15–16 травня на телеканалі «Еспресо» пройде телемарафон, присвячений 150-річчю з дня народження Василя Стефаника. Літературознавці й історики, економісти й політологи, філософи дискутуватимуть на теми, які порушив Стефаник.

На вшанування 150-річчя Василя Стефаника запрошуємо до обговорення його ідей і творчості. Стефаник був не лише видатним письменником, чий стиль і глибина — серед найкращих європейських зразків. Також він актуалізував злободенні теми, як у творчості, так і в статтях, виступах, як український депутат австрійського парламенту. Протягом століття ці питання не втратили актуальності, але трансформувались і отримали іноді досить несподівані відповіді.

Теми телемарафону:

  • Творчість Василя Стефаника в європейському і українському контекстах. Особливості творчої манери письменника. Творчі взаємини з Іваном Франком, Ольгою Кобилянською, Лесею Українкою.
  • Українська еміграція у короткій та тривалій перспективах. Трагічна сторінка за часів Стефаника чи використання українцями неочевидного шансу в умовах тоталітарного суспільства?
  • Деколонізація українських класиків. Як «совєтизували» Василя Стефаника, Лесю Українку, Івана Франка та інших.
  • Етика та політика. Переконання і політична діяльність Василя Стефаника. Як поєднати етичний імператив із політичною практикою?

Організатор — громадська організація «Всеукраїнський демократичний форум».

Партнери — «Український інститут книги», Науково-видавниче об’єднання «Дух і літера», Львівський літературно-меморіальний музей Івана Франка «Дім Франка».