25 березня — День Європейських авторів!
25 березня — День Європейських авторів!
25 / 03 / 2024

25 березня — День Європейських авторів!

Сьогодні Європа вдруге відзначає День Європейських авторів. Європейська комісія започаткувала цей день із метою підсилення інтересу до читання та відкриття всього багатства європейської літератури. Цього року День європейських авторів відбудеться в усіх 40 країнах-учасницях програми «Креативна Європа», включно з Україною.  

Український інститут книги заохочував українські бібліотеки долучитися до організації та проведення різних подій у бібліотеках, присвячених європейським авторам. Метою цих подій є наближення українських читачів до книжок, а разом із тим і до бібліотек, що мають ставати культурно-літературними хабами, важливими для місцевих громад.  

Під час святкування цього важливого як для професійної спільноти, так і для українців загалом дня, що показує нашу відданість Європі, цінностям свободи та демократії, відбудуться події у декількох форматах.  

Пеший формат — зустрічі з авторами. Ідея цих зустрічей полягає насамперед у промоції ідеї єдності європейського культурного простору. Україна додала 5 зустрічей: із Євгенією Завалій, Іваном Андрусяком, Катериною Єгорушкіною, Любою Якимчук та Гаською Шиян. 

Другий формат — організація масових заходів, до яких Європейська комісія просила долучитися школи та бібліотеки. Україна репрезентована 167 бібліотеками, які організовуватимуть тематичні події. Загалом у цьому форматі заплановано проведення 930 подій. Це означає, що українські бібліотеки проведуть 18% від усіх заходів: https://bit.ly/3SoQ5Wb

Третім форматом відзначення загальноєвропейського свята читання є професійний — запланована конференція «Читання та освіта», в якій візьме участь заступниця директорки Українського інституту книги Олена Одинока. 

Пишаємось, що стали частиною європейської літературної події, а отже і європейського культурного простору. Вдячні українським бібліотекам за залученість!