74% опитаних видавців можуть працювати
74% опитаних видавців можуть працювати
04 / 07 / 2022

Український інститут книги провів повторне опитування українських видавців, аби з'ясувати, чи адаптувалися українські видавці до умов роботи під час воєнного стану, а також виявити найбільш нагальні потреби. В опитуванні взяли участь 258 видавців, з якими вдалося зв'язатися попри труднощі воєнного часу, водночас іще із 42 видавцями вийти на зв'язок не вдалося.

191 видавництво (або 74% опитаних видавців) може сьогодні здійснювати свою діяльність, що на 42% більше, ніж відповідно до першого етапу цього опитування, проведеного УІК та опублікованого 6 травня цього року. 28 опитаних видавців (або 11% — у порівнянні з 39% на 06.05.2022) на сьогодні не можуть здійснювати свою роботу з різних причин, натомість частково, за окремими напрямками діяльності, свою роботу можуть здійснювати 39 (або 15% — у порівнянні з 29% на 06.05.2022) українських видавців (редакційна, перекладна діяльність, створення макетів, робота з авторами, робота верстальників, інформаційні проєкти, лише реалізація книг тощо).

У безпеці перебувають працівники 228 видавництв (або 88,4%), натомість досі в небезпеці (не виїхали із зони бойових дій або перебувають на фронті) працівники 30 видавництв (або 11,6%). Показники цього блоку змінилися незначною мірою в бік покращення: 81% і 19% були зафіксовані у травні цього року. 

"Аби розуміти, в якій ситуації опинилися українські видавці та як на них вплинула війна, ми провели і завершили опитування найбільших із них. Порівнюючи дані опитування, ми фіксуємо, що більший відсоток видавців знайшов можливість відновити роботу: якщо два місяці тому, коли ми публікували перші результати цього опитування, таких було лише 32%, то на сьогодні ми фіксуємо вже 74% видавців, що взяли участь в опитуванні. З огляду на те, що ми постійно на зв'язку з українськими видавцями, ми розуміємо, наскільки великою ціною далася ця адаптація, але водночас віримо, що це той внесок, який видавнича галузь робить у боротьбу на фронті проти російської агресії", — переконана начальниця відділу підтримки бібліотек та книговидання УІК Тетяна Попова, яка координувала проведення опитування. 

225 (або понад 87,2%) опитаних видавців на сьогодні зберегли свої видавничі потужності. 9 видавців (або 3,5%) втратили свої потужності повністю, 12 (або 4,65%) — втратили на 50%, ще 12 (або 4,65%) — не мають інформації про збереженість своїх потужностей. Протягом останніх двох місяців зросла певною мірою кількість видавництв, яким вдалося зберегти свої потужності.

Не всім видавцям вдалося зберегти макети своїх видань, архіви та інші об'єкти авторського права на додаткових ресурсах. Такої допомоги досі потребують 9 з опитаних видавців (або 3,5%), серед яких є представники великих українських видавництв. Ще 18 видавців (або майже 7%) не мають інформації про збереженість цінної інформації на електронних ресурсах. Решта опитаних видавців — це 231 видавець (або 89,5%) — повідомили, що власними силами зберегли макети видань, архіви та інші об’єкти авторського права. Показники цього блоку майже не змінилися протягом останніх двох місяців.

Нагадаємо, що з детальними результатами попереднього етапу опитування можна ознайомитися тут.

Upd: УІК уточнює, що робота українських видавців в даний момент сильно ускладнена через повномашстабну війну та далека від повноцінної діяльності, яку вони здійснювали до 24 лютого. Результати проведеного нами дослідження натомість показують, що більший відсоток видавців знаходять можливість повернутися до роботи.

Довідка:

Український інститут книги – державна установа, що перебуває у сфері управління Міністерства культури та інформаційної політики України. Наша місія – розвиток державної політики у книжковій сфері, популяризація читання в Україні, підтримка книговидання, заохочення перекладацької діяльності, популяризація української літератури за кордоном. Про діяльність УІК під час війни — тут. 

Додаткова інформація: [email protected].