АНОНС. УІК підтримає випуск книжкової продукції за пріоритетними тематичними напрямами
АНОНС. УІК підтримає випуск книжкової продукції за пріоритетними тематичними напрямами
31 / 03 / 2023

Раді повідомити, що цього року Український інститут книги проведе мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на випуск книжкової продукції за пріоритетними тематичними напрямами. 

 

У квітні ми опублікуємо оголошення про старт — але вже зараз запрошуємо готуватися до подачі документів на конкурс. Подавати документи можуть юридичні особи всіх форм власності та фізичні особи-підприємці, зареєстровані в Україні. 

 

Будуть підтримані культурно-мистецькі проєкти, спрямовані на випуск книжок, за такими тематичними напрямами: 

І. Художні та науково-популярні твори для різних вікових категорій читачів:

Історія України різних періодів у контексті боротьби за розбудову державності, суверенітету і незалежності.

Наші герої: біографії видатних українців (усі історичні періоди).

Здобутки та перспективи нескореної України. Розвиток України, як незалежної держави.

 

ІІ. Твори для дітей та юнацтва, спрямовані на національно-патріотичне виховання, плекання демократичних цінностей, культурного розмаїття і міжкультурного діалогу, гендерної рівності, неприпустимості насильства, розвиток лідерства, екологічної самосвідомості, відповідальності за навколишній світ, критичного мислення.

 

Конкурс буде проводитися в чотири етапи

  1. Розгляд поданих на конкурс заявок та доданих до них документів комісією з організації та проведення мистецького конкурсу УІК.
  2. Розміщення інформації на вебсайті УІК про прийняті до участі в конкурсі проєкти. Онлайн-голосування по проєктах, допущених до участі в конкурсі.
  3. Експертне оцінювання проєктів, допущених до участі у цьому етапі конкурсу.
  4. Експертне оцінювання презентаційних матеріалів проєктів, допущених до участі у цьому етапі конкурсу. Визначення переможців.

 

Звертаємо увагу, що не прийматимуться заявки на книжкові проєкти, що передбачають випуск багатотомних видань. А також проєкти учасників, 

1) які не виконали та/або неякісно, невчасно виконали свої договірні зобов’язання перед Інститутом в попередні роки;

2) кінцеві бенефіціарні власники яких є громадянами держави-агресора, до засновників та/або кінцевих бенефіціарних власників яких застосовано санкції відповідно до Закону України “Про санкції”. 

 

Уже зараз ми можемо зорієнтувати вас щодо технічних, кількісних та якісних характеристик видань, проєкти яких будемо очікувати на конкурс:

  1. Формат: книжкове видання
  2. Формат електронних файлів (електронна версія книжкового видання): pdf та/або epub
  3. Кількість сторінок: від 32 (для дітей), 60 (для дорослих) до 800.
  4. Наклад: 1 проєкт (видання):  500 - 1000 примірників (без урахування сигнального примірника книжкового видання, що надається до звіту про виконання проєкту).
  5. Твір (твори), що видається вперше.
  6. Вихідні відомості готового видання оформлюються відповідно до ДСТУ 4861:2007 “Видання. Вихідні відомості”, прийнятого наказом Держспоживстандарту України від 5 листопада 2007 року № 297.

“Видання підготовлено за сприяння Українського інституту книги за кошти державного бюджету та призначене для поповнення бібліотечних фондів”.

Авторська думка може не співпадати з офіційною позицією Українського інституту книги”.

  1. Висока поліграфічна якість готового видання: прошитий нитками блок, папір на блок офсетний від 70 г/м2 для ч/б друку, папір на блок офсетний або крейдований від 90 г/м2 для кольорового друку. Тип обкладинки обирається виконавцем проєкту самостійно. 
  2. Мова: українська.
  3. Вид видання:

— за читацькою адресою: для дорослих (для широкого кола читачів); для дітей та юнацтва;

— за знаковою природою інформації: тільки текстове видання (у тому числі комікси).

 

Учасник подає заявки не більше як на п'ять книжкових проєктів за одним або різними пріоритетними тематичними напрямами.

 

Умови фінансування: Інститут профінансує усі прямі витрати на підготовку, друк та доставку книжкових видань, що будуть здійснені учасником під час дії договору про виконання проєкту (оплата авторської винагороди та/або придбання прав на використання об’єкта права інтелектуальної власності; послуги з редагування, підготовка оригінал-макету, нарахування ЄСВ, військовий збір та ПДФО; витрати на друк та витратні матеріали, пов’язані з друком; витрати на доставку книжкової продукції (обсяг витрат на доставку не може перевищувати 5 відсотків їх вартості), за умови, що вищеперелічені витрати не були профінансовані учасником до моменту укладення договору з УІК. 

Оплата здійснюється за результатами наданих послуг відповідно до умов договору та після підписання акту приймання-передачі наданих послуг.

 

Подані книжкові проєкти мають відповідати вимогам чинного законодавства. 

Не мати ознак сексуального чи еротичного характеру, рекламного характеру, дискримінаційного характеру (наявності в основному тексті та позатекстових матеріалах (ілюстрації, апарат видання) виявів дискримінації у формі стереотипів, ксенофобії, ейджизму, андро- та етноцентризму, сексизму тощо за такими захищеними ознаками: раса, колір шкіри, політичні, релігійні та інші переконання, стать, вік, інвалідність, етнічне та соціальне походження, мова тощо). 

Зміст видань повинен відповідати нормам суспільної моралі (не мати висловлювань, закликів тощо, спрямованих на: пропаганду війни, насильства, фашизму і неофашизму, комуністичного та/або націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів та їхньої символіки, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини, здоров’я населення, ліквідацію незалежності України, приниження нації, неповаги до національних і релігійних святинь, а також популяризації наркоманії, токсикоманії, алкоголізму та інших шкідливих звичок тощо.

 

Книжкові видання спрямовуються публічним бібліотекам для поповнення їх фондів.

Виконавець проєкту забезпечує доставку книжкових видань одержувачам за відповідними поштовими адресами.

 

З метою збільшення терміну на реалізацію проєкту заявки на участь в конкурсі прийматимуться протягом двох тижнів від моменту публікації оголошення.

Термін виконання проєктів (підготовка книжкових видань), виконання інших умов договору та звітування Виконавців складатиме 3-3,5 місяці з моменту укладення договору про закупівлю з переможцем мистецького конкурсу (орієнтовно липень 2023 року).

 

Слідкуйте за нашим сайтом, соцмережами і розсилками! Там лише хороші новини!