Archipelagos 2024 оголошує конкурс на перекладацьку резиденцію
Archipelagos 2024 оголошує конкурс на перекладацьку резиденцію
16 / 02 / 2024

Archipelagos 2024 оголошує конкурс на перекладацьку резиденцію у Войновицях (Польща). Це ідеальна нагода для пошуку нових літературних скарбів для перекладу. 

Запрошують перекладачів з української або польської мов на мови ЄС та країн-кандидатів; з мов ЄС та країн-кандидатів на українську або польську мови.

Як подати заявку?

Для участі потрібно заповнити заявку за посиланням. 

Заповнені заявки надсилати на адресу: [email protected] 

Archipelagos пропонує: 

  • гонорар 350 / 700 євро брутто (залежно від тривалості перебування);
  • компенсація витрат на подорож;
  • комплексний пансіон від 2 до 4 тижнів;
  • місце для роботи та доступ до бібліотеки (можливість замовлення книг на вибір резидента).

Завдання резидента – дослідити обрану тему, ознайомитися з літературою, а потім підготувати переклади коротких фрагментів творів, які він рекомендуватиме до публікації (1 фрагмент за 1 тиждень перебування). Уривки з перекладів разом з профілями перекладачів будуть опубліковані на сайті «Архіпелагосу». База даних слугуватиме видавцям як каталог важливих творів, що очікують на публікацію. Видавець зможе зв’язатися з перекладачем через веб-сайт. 

Місце та дати 

Замок на воді у Войновицях останніми роками перетворився на важливе місце для розвитку європейської літератури, науки і культури. Це простір, де відбуваються дискусії, генеруються нові ідеї та важливі літературні й академічні твори. Водночас замок пропонує відпочинок від гамору великих міст в атмосфері спокійної творчої роботи. Замок знаходиться на відстані 22 км від центру Вроцлава. Поїздка від залізничної станції Мрозув (2,5 км від замку) до центру Вроцлава триває 20 хвилин. Резиденти матимуть в своєму розпорядженні добре укомплектовану бібліотеку з найважливішими публікаціями про Центральну та Східну Європу, доступ до офісних приміщень зі швидкісним інтернетом, ресторану та кафе, а також великого парку. 

Дати: перекладач може подати заявку на дво- або чотиритижневе перебування у Войновицях в липні, серпні або вересні та жовтні. 

Вимоги

Учасники повинні 

  • мати щонайменше 1 опублікований художній переклад (у вигляді книги або в журналі);
  • перекладати з польської мови на мови країн ЄС або країн-кандидатів (або навпаки); 
  • заповнити аплікаційну форму до 15 березня 2024 року;
  • надіслати необхідні матеріали (уривки з 2-4 перекладів, біографію, звіт про роботу) організатору після завершення резиденції. 

Кінцевий термін подачі заявок: 15 березня 2024 року 

Кінцевий термін публікації результатів конкурсу: 31 березня 2024 року 

Місце проведення резиденції: Замок Войновиці, Замкова 2, 55-330 Войновиці 

Інші резиденції мережі Archipelagos: 

Archipelagos — це трирічний проєкт, що стартував у січні 2024 року. Очолює проєкт французька організація ATLAS - Association pour la promotion de la traduction littéraire - CITL, а учасниками є 11 європейських партнерів. Головна мета проєкту полягає в тому, щоб розкрити різноманіття літературних голосів Європи, підтримуючи літературних перекладачів у відшуковуванні нових імен серед менш вживаних мов, а також розширити літературні маршрути Європи.

Гаслом проєкту Archipelagos є «Оприявлення невидимих історій».

Більше інформації про мережу Archipelagos тут. 

Партнери проєкту: ACE Traductores, CzechLit - České literární centrum, Iremmo - Institut de Recherche et d'Études Méditerranée Moyen-Orient, Kolegium Europy Wschodniej, Literarisches Colloquium Berlin, Next Page Foundation, Український інститут книги, Arl Provence Alpes Côte d'Azur, L'École de la Librairie, Institut Ramon Llull, Lietuvos kultūros institutas / Lithuanian Culture Institute.

#Archipelagos співфінансується програмою Creative Europe Європейського Союзу

#ArchipelagosEU #CreativeEurope #CreativeEurope4Books