Чи мають з мапи України зникнути імена всіх діячів культури часів СРСР, якщо вони — українці?
Чи мають з мапи України зникнути імена всіх діячів культури часів СРСР, якщо вони — українці?
27 / 04 / 2022
Друзі, на сайті Київської міської державної адміністрації до 1 травня триває збір пропозицій щодо переймування об’єктів міського підпорядкування (більше ? https://cutt.ly/MGx8CQ1). Простими словами — йдеться про зміну назв вулиць, які пов’язані з країною-агресором та її союзником Білоруссю. Так, за словами секретаря Київради Володимира Бондаренка, станом на 25 травня було ідентифіковано 279 назв, тоді як зараз пропозицій щодо перейменування вже більше 450.
Безумовно, процес прощання з радянською спадщиною та російським впливом вітається, адже багато міст, селищ та сіл чекали на нього не одне десятиліття.
Разом з тим, як виявилося, в переліку вулиць, які слід перейменувати, існує й багато контроверсійних пропозицій.
Зокрема, з мапи міста Києва, серед інших, мають зникнути й імена українських поетів Миколи Бажана, Блакитного, Івана Неходи, Павла Тичини, Павла Усенка, Леоніда Первомайського, письменників Андрія Головка, Івана Микитенка, Юрія Смолича, Миколи Трублаїні.
Також в пропозиціях не бракує й імен українських композиторів, акторів та інших діячів культури, які працювати за часів СРСР.
Український інститут книги закликає підходити виважено до процесу переймування вулиць у численних українських містах та селах й не відмовлятися від української культурної спадщини та літераторів лише тому, що їхнє життя та творчість припали на радянський період.
Друзі, що думаєте ви про імена українських радянських митців на українських вулицях?
Фото: Збруч