Про акцію #Читай досягай | Інститут книги
#Читай досягай: Інститут книги спільно з МКІП започаткували всеукраїнську акцію з промоції читання
20 / 01 / 2021

20 січня стартує всеукраїнська акція “#Читай_досягай” від Українського інституту книги та Міністерства культури та інформаційної політики України за участі українських урядовців, громадських та культурних діячів.

У межах акції авторитетні українці поділяться книгами, які сформували їхню свідомість та вплинули на життя,  а також  розкажуть про книжки, які планують читати власним дітям у цьому році. Акція “#Читай_досягай” спрямована продемонструвати українцям взаємозв’язок між читанням та життєвими здобутками і заохотити читати більше книг, щоб досягати нових звершень.

Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики переконаний: «Чим більше ми підіймаємо тему читання, тим більше людей зможуть знайти своїх авторів та свої книги. Книги мають фігурувати скрізь:  на телебаченні, у ЗМІ, у соціальних мережах, у виступах авторитетних людей. Читання має стати модною звичкою, яку прагне підтримувати більшість населення»

Один із учасників акції Дмитро Кулеба, Міністр закордонних справ України, додає:  «Книжки — це сходи до успіху у житті. Та й просто-напросто читання гарної книжки дарує насолоду, розвиває уяву та розширює світогляд. Читайте, розвивайтеся, насолоджуйтеся гарними книжками».

Добірки книг від успішних людей України будуть зібрані під одним хештегом у фейсбуці (#Читай_досягай). Тож кожен українець зможе обрати книгу, яка прийдеться до душі та буде додана до особистого “списку бажань-2021”. Секрет успіху закодовано у читанні, тож організатори акції “#Читай_досягай” закликають наслідувати їхній приклад, ділитися своїми добірками книг для вдосконалення з використанням хештегу #Читай_досягай та читати книги!

Читання – не просто корисна звичка, це – шлях до здобутків. Воно позитивно впливає на розвиток мислення, мовлення, уяви, креативності, емоційного інтелекту та вміння адаптуватися до навчання у школі у дітей та підлітків. Читання розвиває soft skills у дорослих та дітей. Наприклад, Білл Гейтс читає близько 50 книг щороку. Коли в Ілона Маска запитали, як він навчився будувати ракети, він відповів: "Я читав книги". Опра Вінфрі започаткувала книжковий клуб, у якому щомісяця обговорює одну з улюблених книг.

Олександра Коваль, директорка Українського інституту книги вважає: “Книги допомагають прийняти правильне рішення у ситуації складного вибору. Для мене, наприклад, однією з таких книжок була “Людина в пошуках сенсу” Віктора Франкла, зокрема, слова “Справи кепські. Але вони погіршуватимуться й далі, якщо ми не зробимо все, що в наших силах, аби їх покращити”. Це стало поштовхом до того, щоби діяти: спершу разом з Форумом видавців, далі в Українському інституті книги. В інституті ми працюємо над розвитком книжкової сфери та промотуємо читання на загальнонаціональному рівні". 

За даними Українського інституту книги за 2020-й, серед українців лише 8% читають щоденно, 38% – читають раз на місяць, а 19%  населення – нерегулярні читачі. Показники залишаються низькими, на рівні 2018-го року. Хоча при цьому 90% українців вважає, що читання сприяє саморозвитку.  

Довідково: Український інститут книги – державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, покликана формувати державну політику у книжковій галузі, проводити промоцію книгочитання в Україні, підтримувати книговидавничу справу, стимулювати перекладацьку діяльність, популяризувати українську літературу за кордоном.