Державні книжкові інституції в Україні та світі: місія, функції, механізми
Державні книжкові інституції в Україні та світі: місія, функції, механізми
01 / 06 / 2016

Український інститут книги запросив європейських колег обговорити функції та механізми діяльності державних книжкових інституцій. Як працюють такі інституції за кордоном, зокрема у постсоціалістичних країнах? З якими проблемами стикаються? Які проекти втілюють? У чому Український інститут книги може бути ефективним за нинішніх умов?

1 червня на бізнес-сцені Книжкового Арсеналу відбулася дискусія «Державні книжкові інституції в Україні та світі: місія, функції, механізми». Участь в обговоренні взяли: Ґжеґож Ґауден, директор Польського інституту книги (2008-2016), Джек Колінґ, представник Чеського Літературного Центру, куратор англосаксонського напрямку, головний редактор англомовної версії сайту CzechLit та Ушріне Жилінскіне, директорка Литовського культурного інституту. Україну представили в.о. директора Українського інституту книги Сергій Ясинський та заступник Міністра культури Юрій Рибачук. Модерувала дискусію Альона Кухар.

 

Ґжеґож Ґауден – це людина, завдяки якій у Польському інституті книги з’явилися сотні перекладів польських авторів за кордоном, діє ефективна програма для перекладачів, а також відбувається активна підтримка фестивалю Бруно Шульца у Дрогобичі. Ґжеґож Ґауден зміг силами Інституту успішно реалізувати реформу бібліотек, збільшити фінансування бюджету в 7 разів, а також здобути бездоганну репутацію для інституції, як у Польщі, так і за її межами.

Джек Колінґ представив інституцію, яку за датою створення (січень 2017) можна вважати «побратимом» Українського інституту книги. Лише за рік роботи команда центру втілила понад 20 проектів видання чеських книжок у перекладі іншими мовами, успішно реалізує резиденції для закордонних письменників, перекладачів, критиків та науковців, а також підтримує тревел-ґрантами чеських авторів.

Ушріне Жилінскіне має великий досвід у сфері арт-менеджменту, зокрема у промоції литовської культури і літератури за кордоном. Особливо варто відзначити представлення Литви як почесного гостя на Франкфуртському книжковому ярмарку (2002), а також участь Литви у різноманітних книжкових ярмарках, як-от у Лондоні 2018 року, де Прибалтійські країни мали можливість бути почесними країнами-учасниками програми Market Focus of the Year.

Відеозапис дискусії можна переглянути на Youtube-каналі УІК за цим посиланням https://www.youtube.com/watch?v=wrI3F7Nyq_c&t=11s

Захід відбувся за фінансової та інформаційної підтримки Міжнародного фонду «Відродження».