Дизайн українського стенда на Франкфуртському книжковому ярмарку
Дизайн українського стенда на Франкфуртському книжковому ярмарку
04 / 10 / 2024

Основою дизайну українського національного стенда на цьогорічному Франкфуртському книжковому ярмарку стали роботи відомого українського художника Павла Макова з книжки «ДО ПО». Працювала над дизайном команда 3z studio.

2018-го року харківський митець Павло Маков, розмірковуючи про те, що буде завтра, створив велику роботу з планом вигаданого міста майбутнього — ДО ПО. Опісля у видавництві IST Publishing вийшла книжка з однойменною назвою. 

«Книжка присвячена тотальній невизначеності нашого світу: ми не усвідомлюємо що з собою робити і куди та як рухатись. Розрив звʼязків, марні намагання декого побудувати свій окремий сад у світовому безладі, кінець-кінцем спромогтись хоч у бочці від нафтопродуктів виростити собі дерево, як символ мрії про все ж можливе майбутнє. Нас не влаштовує що було ДО того і ми не знаємо що буде ПО тому. Варіантів безліч, але в наявності дві головних можливості: жити вільно чи у клітці», — ділиться художник Павло Маков.

«Оповідь Макова поєднує сторінки з власних блокнотів та райони регулярного міста. Це два напрямки, в яких один — цілком передбачуваний, а другий — завжди є відкриттям та ніколи не повторюється. Саме в блокнотах вдається побачити нові маршрути, неоформлені думки, рослини й сади, озера й галявини, місця з приватними історіями та місця для зустрічей. Якими дорогами ми будемо рухатися завтра? Чи будемо зустрічатися на прямокутних перехрестях, де впізнаватимемо безальтернативне одвічне, чи запрошуватимо в долини своїх поселень, щоб почути одне одного? Цьогорічний павільйон України на Франкфуртському книжковому ярмарку пропонує дискусії й презентації на тлі цих полюсів — між до і після — між двома напрямками у завтрашній день, де розгортаються нюансовані розмови й вдається почути голоси», — зауважує куратор, арткритик, редактор IST Publishing Борис Філоненко.

Нагадаємо, що Український інститут книги, Goethe-Institut в Україні, Український інститут та Мистецький арсенал представлятимуть Україну Франкфуртському книжковому ярмарку, що цьогоріч відбудеться з 16 по 20 жовтня 2024 року.

Цьогорічна фокусна тема України – Reclaiming the voice – Повернення голосу. Ми повертаємо свій голос на світовій арені й показуємо не лише українську незламність, а й багатогранність і унікальність українських книжок. Ми даємо почути нові голоси нашої літератури, демонструємо нові німецькі переклади, розповідаємо про українську класику, репортаж і поезію. 

Організація українського стенда стала можливою завдяки зусиллям Міністерства культури та стратегічних комунікацій України у співпраці з Beauftragte für Medien und Kultur, Frankfurter Buchmesse, Börsenverein, Міжнародним фондом «Відродження», Goethe-Institut в Україні, Українським інститутом, Мистецьким арсеналом, PEN Україна, Мистецькою радою «Діалог», Посольством України в Федеративній Республіці Німеччина, Генеральним Консульством України у Франкфурті-на-Майні, а також Координаційним центром у Франкфурті-на-Майні. Реалізація української програми на національному стенді стала можливою завдяки підтримці наших партнерів Міжнародного фонду «Відродження», Мистецької ради «Діалог», Goethe-Institut, Українського інституту, Bundeszentrale für politische Bildung, за що висловлюємо безмежну вдячність і велику повагу.