Допомога українській книжковій індустрії в Німеччині
Допомога українській книжковій індустрії в Німеччині
16 / 06 / 2022
  1. Українська краудфандингова кампанія "Книжки без кордонів" українського інституту книг (UBI): надруковано 10 000 дитячих книг для українських дітей-біженців
  2. Проєкт допомоги асоціації видавництв (Börsenvereinsgruppe) для реконструкції (відбудови) української книжкової індустрії: понад 30 000 євро. 

"Книжки без кордонів": проєкт Українського інституту книги

На Болонському книжковому ярмарку Український інститут книги (UBI) запустив краудфандингову кампанію "Книжки без кордонів" — проєкт, в рамках якого друкуються дитячі книжки для сімей, які через війну були змушені залишити Україну.  Перші 5000 книг вже було розповсюджено серед біженців у Польщі. Німеччина є другою країною, яка отримує наступні 5000 дитячих книг для розповсюдження серед українських дітей-біженців.

Покровителька ініціативи — Олена Зеленська, дружина Президента України Володимира Зеленського. Європейська Федерація європейських видавців / Federation of European Publishers (FEP) є партнером проєкту, а його реалізацію в Німеччині підтримує Асоціація видавництв.

З огляду на німецькі регіони, куди прибуло найбільше українських біженців, дитячі книжки в рамках проєкту надсилаються до берлінського офісу Асоціації видавництв (Börsenverein), а також до регіональних асоціацій в Баварії, Північній Саксонії, Саксонії-Ангальт, Тюрингії.  Звідти вони передаються приблизно до 20 контактних пунктів для біженців, включаючи муніципальних і приватних партнерів, у т.ч. до українських громад, які беруть участь у роботі з біженцями. Усе це відбувається з метою охопити проєктом якомога більшу кількість українських малюків. 

"З допомогою книг ми хочемо дати надію українським дітям-біженцям у формі історії, яка допоможе їм на мить забути про власну реальність. Вони багато пережили, адже тижні та місяці, починаючи з 24 лютого, були сповнені страху і хвилювання. Тому важливо, щоб вони відчували себе тут у безпеці і були бажаними гостями. Ми хотіли б подякувати усім організаціям, які підтримують нас у розповсюджені, і особливо українським видавництвам, які беруть участь у проєкті, яким FEP відправить окрему пожертву після завершення проєкту", — розповів Петер Краус фом Клефф, генеральний директор асоціації видавництв та президента FEP.

Зробити пожертву на підтримку проєкту можна тут.


Проєкт допомоги німецької книжкової галузі: подальша підтримка українських колег 

Окрім розповсюдження дитячих книг біженцям, німецька книжкова індустрія націлена на підтримку та відбудову української книговидавничої сфери.

На початку квітня група асоціацій видавництв, разом з Українською асоціацією видавництва та книготорговцями (УАВК), розпочали проєкт допомоги для видавців, книжкових магазинів та авторів з України.

Представники індустрії та приватні особи вже пожертвували на проєкт понад 30 000 євро. За допомогою українського фонду "Толока" кошти вже розподілені між понад 20 видавництвами та книгарнями України.

Від України проєкт координують Олександр Афонін, президент УАВК і Микола Чаюн, член правління УАВК.  Для отримання підтримки членство в УАВК не потрібне. Фонди доступні всім видавництвам, книгарням та авторам в Україні. 

Також є можливість зробити пожертву в межах цього проєкту:

  1. Або банківським переказом на die Stiftung Buchkultur und Leseförderung des Börsenvereins des Deutschen Buchhandels, Stichwort: Ukraine, IBAN: DE13 5085 1952 0000 1249 17, BIC: HELADEF1ERB
  2. Або per PayPal an [email protected] oder über die PayPal Webseite.

Додаткові можливості підтримки індустрії в Україні: www.boersenverein.de/ukraine.

Оригінальний текст німецькою можна прочитати тут

Фото: Катерина Іщенко