Електронна платформа й нові процедури: результати семінару для керівників бібліотек
Електронна платформа й нові процедури: результати семінару для керівників бібліотек
27 / 02 / 2019

Інститут книги намагається оптимізувати роботу над поповненням фондів публічних бібліотек новими книжками. У нас вже є досвід проведення цієї програми, тож ми можемо озирнутися назад і переглянути помилки й вдалі рішення, а також спланувати ефективну роботу на 2019 рік.

 

Для цього Український інститут книги провів Всеукраїнський семінар “Механізми реалізації програми Поповнення фондів публічних бібліотек”, залучивши до обговорення керівників книгозбірень з усієї країни. Кожен міг висловити свою думку і поставити запитання щодо реалізації програми.

 

Про особливості проведення програми у 2018 році й плани на майбутнє розповіли директорка Інституту Олександра Коваль, провідна фахівчиня співпраці з бібліотеками та оцифрування Тетяна Попова, а також керівниця відділу комунікацій Вікторія Кузьмик.

 

У 2018 році 137 видавництв подали 2 779 найменувань книжкової продукції. Експертна рада оцінила 2 470 з них і обрала 741 назву книжок для публічних закупівель. Це значно більше, ніж 2017 року, коли до бібліотек потрапили 138 назв.

 

Однак цього року бюджет на проведення програми зменшився. Якщо у 2018 році Інститут книги мав для її реалізації 120 мільйонів гривень, то на 2019 рік передбачено 87 мільйонів.

 

Важливим пунктом обговорення став безпосередній розподіл книжок до бібліотек. У 2018 році кількість книжок, які потраплять до книгозбірень, формували згідно із запитом керівників бібліотек. Однак в 2019 році процедуру пропонують змінити і враховувати кількість населення адміністративно-територіальних одиниць, потребу в книжковій продукції та фактично закуплені обсяги книжок.

 

Крім того, для більш продуктивної й прозорої роботи було запропоновано створити онлайн-платформу “Видавничо-бібліотечний каталог”. Завдяки такому інструменту бібліотекарі зможуть оперативно отримувати інформацію про запропоновані до закупівлі книжки, а Інститут книги - необхідний зворотній зв’язок від книгозбірень по всій Україні.

 

Щоб зафіксувати результати обговорення, Інститут книги провів опитування бібліотекарів, результати якого ми неодмінно врахуємо під час проведення програми наступного року.

 

Фотозвіт із семінару можна переглянути за посиланням