Грант для українських митців та культурних організацій на суму 5 000 000 євро
Грант для українських митців та культурних організацій на суму 5 000 000 євро
15 / 09 / 2022
Європейська комісія створила грантову програму для українських митців, культурних організацій та інституцій на суму 5 мільйонів євро.
 
Конкурс є частиною програми "Креативна Європа" на 2023 рік. Його мета — підготувати післявоєнне відновлення українського культурного сектору, а також допомогти українським митцям і культурним організаціям у створенні та демонстрації своїх проєктів в Україні та країнах-учасницях Креативної Європи.
 
“Культурне самовираження та доступ до культури є важливими складовими нашого життя. Вони допомагають нам справлятися з травматичними подіями, розвивати індивідуальну та колективну стійкість і дають нам інструменти для взаєморозуміння”, — каже Марія Габріель, комісар з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді.
 
Грантовий фонд буде розділений на три частини:
 
?  2 мільйони євро виділять на підтримку українських митців і культурних організацій для створення і демонстрації мистецьких проєктів. Переможці цього напряму повинні фінансувати велику кількість малих проєктів за допомогою каскадних грантів.

?  2 мільйони євро отримають культурні діячі з України, вимушено переміщені через військову агресію росії. Переможці цього напряму повинні фінансувати велику кількість малих проєктів за допомогою каскадних грантів.

?  1 мільйон євро піде на підготовку до післявоєнного відновлення українських культурних секторів і навчання українських фахівців, котрі спеціалізуються на збереженні культурної спадщини.


Для фінансування в межах програми відберуть три проєкти.
Дедлайн подачі заявок — 29 листопада 2022 року.
 
Деталі конкурсу — за посиланням.