Ініціативи, що допомагають українським дітям-біженцям отримати рідну книжку
Ініціативи, що допомагають українським дітям-біженцям отримати рідну книжку
07 / 04 / 2022

Може здатися, що під час війни книги не такі вже й необхідні, але їхня терапевтична сила сьогодні дуже потрібна. Особливо для дітей, адже читання дає відчуття безпеки та стабільності у стресових ситуаціях.

Нещодавно УІК робив підбірку власних ініціатив, що допомагають забезпечити дітей, що через війну були вимушені виїхати за кордон. 

 

Але це далеко не всі круті ініціативи, які допомагають дітям отримати частинку рідного дому в іншій країні. Ми зробили підбірку таких, аби ви могли шерити їх серед своїх друзів або й самі взяли в них участь.

Видавництво Старого Лева

Видавництво розробило сертифікати з донатами номіналом від 5 до 100 євро. За ці кошти куплять та розішлють книги в притулки та центри підтримки українців у Польщі, Словаччині, Чехії, Литві, Латвії та ін.

На фейсбук-сторінці ВСЛ ви знайдете всі звіти. Наприклад, нещодавно закупили та  відправили 107 книг (100 дитячих і 7 дорослих) для українських біженців за кордоном. Цього разу книги вирушили у Biblioteka Publiczna im. Jana Machulskiego в Олександрові-Лодзькому (Польща).

Fundacja Powszechnego Czytania

Польська фундація збирає нові або вже прочитані книги українською для дітей. Компанії або звичайні громадяни, які хочуть віддати свої книги, можуть написати листа на пошту фундації ([email protected]) та отримати детальну інформацію, як це зробити. 

Ініціативі можна допомогти фінансово, усі можливі способи за посиланням. Зібрані кошти будуть витрачені на закупівлю українських книжок. Так фундація хоче допомогти й видавництвам.

Fundacja Metropolia Dzieci

Фундація запустила краундфандингову кампанію “Подаруй книгу українським дітям”, гроші з якої підуть на придбання дитячих книг від українських видавців. Вже вдалося закупити 7 тисяч книжок і доставити їх до Кракова. За успіхами ініціативи слідкуйте на їхній сторінці у фейсбук.

Stacey Knecht - an ambassador for Kinderzwerfboek

Це також ініціатива, що має на меті купити дитячі книжки в українських видавців, але вже для дітей у Нідерландах. Мета краудфандингової кампанії - створити 5 000+ маленьких бібліотек у школах, місцях прийому біженців та навіть просто на вулицях.

Усі придбані книжки надішлють у центри для біженців у Гаазі та до інших міст країни.