"Книжки без кордонів": де шукати за кордоном українські книжки?
"Книжки без кордонів": де шукати за кордоном українські книжки?
28 / 07 / 2022
Друзі, вже кілька місяців триває проєкт Українського інституту книги "Книжки без кордонів", який ми реалізуємо під патронатом першої леді України Олени Зеленської спільно з Міністерство культури та інформаційної політики України та Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine.
 
Ми радіємо, що попри все зусилля УІК не марні і проєкт охоплює нові й нові країни, а віднедавна — і нові континенти. Хоча Збройні сили України чинять неймовірний супротив російським загарбникам, Україна — досі небезпечне місце, тож багато українських сімей з дітьми змушені залишатися далеко від рідних домівок, звичної рутини та речей, дорогих серцю. Серед них, переконані, й книжки.
 
Аби полегшити українцям, які перебувають за кордоном, доступ до книжок українською мовою, ми створили низку візуалізованих пам’яток, кожна з яких присвячена окремій країні, де можна знайти інформацію, акумульовану нами та МЗС України. Тож, залежно від того, де ви зараз, просто шукайте лінк з необхідною країною та переходьте на документ, який можна завантажити на комп’ютер або зробити фото на телефон.
 
?? Австрія ? тут
?? Болгарія ? тут
?? Велика Британія ? тут
?? Грузія ? тут
?? Данія ? тут
?? Естонія ? тут
?? Ізраїль ? тут
?? Італія ? тут
?? Йорданія ? тут
?? Казахстан ? тут
?? Кіпр ? тут
?? Литва ? тут 
?? Латвія ? тут
?? Марокко ? тут
?? Молдова ? тут
?? Нідерланди ? тут
?? Німеччина ? тут
?? Норвегія ? тут
?? Польща ? тут
?? Румунія ? тут
?? Сінгапур ? тут
?? Словаччина ? тут
?? Туреччина ? тут
?? Узбекистан ? тут
?? Фінляндія ? тут
?? Франція ? тут
?? Чехія ? тут
?? Чорногорія ? тут
??Швейцарія ? тут
?? Швеція ? тут
?? Японія ? тут
 
❗️Якщо ж Вашої країни немає в переліку, маємо універсальну пораду, як діяти: звертайтеся до місцевої бібліотеки! Зазвичай вони з увагою реагують на потреби читачів.
 
Якщо книгозбірня міста, в якому ви перебуваєте, буде готова закупити українські книжки, то вам стануть у пригоді рекомендації УІК з книжкового асортименту, які можна знайти тут.
 
Наостанок додамо, що українська влада та окремі активісти реалізують не одну ініціативу щодо забезпечення українців книжками рідною мовою. Далі — лінки на окремі проєкти, до яких також можна звернутися по українські видання.
 
?Проєкт "Українським дітям – українську книгу!"
 
Започаткований Держкомтелерадіо спільно з Офісом Президента України та Міністерством культури та інформаційної політики України. Більше інформацію тут
 
? Проєкт "Книжки без кордонів"
 
Кожна закордонна громада може самотужки зібрати кошти й надрукувати книжки з макетів, наданих українськими видавцями або закупити готові книжки в українських дистрибуторів. Більше — тут
 
Звертаємо увагу, що ця публікація буде оновлюватися, коли до проєкту будуть долучатися нові країни або партнери в країнах, в яких проєкт вже діє. Тож stay tuned:)