Конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію і проведення заходів з промоції читання: проміжні результати
Конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію і проведення заходів з промоції читання: проміжні результати
04 / 10 / 2024

Львів, Житомир, Ужгород, Одеса, Кривий Ріг, Дніпро, Запоріжжя, Луцьк, Рівне, Хмельницький – в таких містах відбулися події, котрі організували проєкти-переможці мистецького конкурсу від УІК, що завершився 20 травня 2024 (перелік переможців доступний тут: https://bit.ly/44NKZYe). 

Ділимося другим проміжним звітом.

Цього серпня у Львові відбулися заходи в межах проєкту «Книгообмін «Книжкова площа», виконавець – Львівська муніципальна бібліотека. Організували збір книг у понад 60 культурних інституцій. Містяни прийняли понад 5000 книг на обмін, в якому взяли участь 3500 учасників. Організатори проєкту також облаштували дитячу зону з майстеркласами, конкурсами, читаннями вголос та провели творчу зустріч з письменницею Олею Вовк. Відбулися розмови «Львів - місто літератури креативної мережі ЮНЕКО» та «Література та пам’ять: хто і як говорить про новітню російсько-українську війну» за участі представників управління культури Львівської міської ради, ветерана російсько-української війни та письменника Андрія Гуменюка, укладачки антології військової поезії «Голоси» Наталії Білути, історика і науковця Василя Кметя. На поетичних читання свої вірші декламували Ольга Кузьмін, Максим Христенко, Оля Гонтар, Ліда Рибіна, Микола Палига, Віта Верстова, Ростислав Кузик. Відбулися виступи музичних гуртів, зокрема концерт співачки та продюсерки літературно-музичних проєктів  Соломії Чубай. У межах заходу відбувся збір книг для Ізюмської центральної міської бібліотеки (зібрано понад 150 книг). Події проєкту відвідали близько 4000 осіб різних вікових категорій.

20-22 вересня житомиряни та гості міста мали змогу відвідати події проєкту «Відсіч. Без бар'єрів»/Літературний марафон України/ Житомирщини «Війна росії проти України», виконавець – ГО «Головна сцена». Цей унікальний проєкт об'єднав літературні голоси з усієї країни, надавши платформу для висвітлення теми війни, національної єдності та безбар’єрності у суспільстві. Особливу увагу було присвячено темі безбар’єрності, створюючи простір для інклюзивного діалогу між авторами та аудиторією. У програмі літературного марафону взяли участь такі відомі письменники і культурні дієвці: Світлана Тараторіна, Володимир Станчишин, Ірина Грабовська, Андрій Каспшишак, Наталія Довгопол, Андрій Кириченко, Тамара Горіха-Зерня та ін. Відбулася низка творчих зустрічей, дискусій, літературних читань, презентацій нових книжок, автограф-сесій, майстеркласів та виставкових заходів видавництв і книгарень. Під час форуму нагородили переможців  Літературного марафону України/Житомирщини «Війна росії проти України. Відсіч. Без бар’єрів». Цьогоріч учасниками Літературного марафону стали люди з інвалідністю та внутрішньо переміщені особи. Переможцями стали учасники марафону, які продемонстрували виняткову майстерність у літературній творчості. Прем’єра перформативної вистави створеної на основі  літературних творів переможців та учасників Марафону. У постановці вистави участь приймали колективи УТОГ та УТОС Житомирської міської ради, Роман Михніцький, учень музичної школи імені Б.М. Лятошинського; народний художній колектив “Хорова студія “Струмочок”; Центр танцю "АВАНТЕ"; Максим Мануйлов, військовослужбовець і музикант; Фольклорний ансамбль народного обряду «РОДОСЛАВ». Під час заходу було забезпечено сурдопереклад події. За участі КЗ «Міські публічні бібліотеки» ЖМР «ЛІТтера» відбувся книжково-іграшковий обмін. Маленькі читачі мали можливість обміняти книги та іграшки  під час дитячого буккросингу. Події Марафону відвідали понад 2500 осіб. 

17-20 вересня у Хмельницькому відбулися події в межах проєкту «Творча діада», виконавець Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека. Організатори провели літературний тур публічними бібліотеками Хмельниччини за участю сучасних українських письменників Володимира Лиса та Надії Гуменюк. Письменники відвідали Хмельницьку ОУНБ; Кам’янець-Подільську міську центральну бібліотеку імені К. Солохи (Кам’янець-Подільський район); Центральну бібліотеку Полонської міської ради (Шепетівський район); КЗ «Централізована бібліотечна система» Старокостянтинівської міської ради (Хмельницький район); КУ Дунаєвецької міської ради «Дунаєвецька міська публічно-шкільна бібліотека» (Кам’янець-Подільський район); Бібліотеку Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії. Відкриття літературного туру відбулося у Хмельницькій обласній універсальній науковій бібліотеці літературною імпрезою «Письменники – короновані Словом». Під час заходу відбулася презентація книжкової виставки «Ноктюрн творчості Надії Гуменюк та Володимира Лиса». Події відвідали представники місцевого самоврядування, колеги по перу, працівники культури, освітяни, внутрішньо переміщені особи, здобувачі середньої та вищої освіти, журналісти та поціновувачі творчості літераторів. Тур Хмельниччиною об’єднав багатьох поціновувачів українського художнього слова. Події відвідали близько 1000 осіб офлайн та близько 4000 онлайн. 

Із 13 липня по 21 вересня у семи містах України відбулись події проєкту «Студія навкололітературних ігор ПереФарбованого лиса (продовження)», виконавець  ФОП Мержиєвська Валентина Валентинівна. Організатори провели навкололітературні ігри у семи містах України: Ужгород, Одеса, Кривий Ріг, Дніпро, Запоріжжя, Луцьк, Рівне. Літературна гра полягає в тому, щоб зануритись в один з літературних творів, приміряти на себе образ того чи іншого персонажа і спробувати діяти та ухвалювати рішення частково від його імені, частково — з власного досвіду. Одна зустріч — одна гра — один твір з української літератури. Серед учасників ігор були і знавці літератури, і вчителі, бібліотекарі, які можуть впроваджувати досвід гри у свою практику, і просто охочі спробувати щось новеньке, ті хто любить грати, легко імпровізує і має творчу іскру. Учасники пригадували сюжет та обмінювалися враженнями про твори, знайомилися з правилами гри, розподіляли ролі та грали імпровізуючи. Гра має декілька складових: виготовлення паперової складанки, обговорення та рефлексія. Мандрівна студія ПереФарбованого лиса в різних містах провела  різні навкололітературні ігри: гралися зі словами, римами і поезією — в буріме за віршами українських поетів (Луцьк); досліджувати як формується довіра та зароджується стереотипне мислення під час гри у «Мафію» за мотивами роману «Хіба ревуть воли, як ясла повні?» Панаса Мирного (Ужгород, Дніпро, Запоріжжя); зіграли гру-медитацію за новелою  «Intermezzo»  Михайла Коцюбинського на актуалізацію внутрішнього ресурсу і власних практик відновлення (Рівне); досліджували мотивацію персонажів та намагались знайти сценарії, у яких вони могли б одне одного підсилити під час рольової  гри за повістю Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я» (Одеса);  розплутували інтриги, проводили власне розслідування, складали докупи усі деталі і лише тоді визначали твір та його автора у ході гри-детектив (Кривий Ріг). Участь в іграх прийняли близько 100 осіб. Заходами, що відбувались в межах проєкту було охоплено онлайн понад 5000 осіб.