Крихкість існування: Україна на Франкфуртському книжковому ярмарку-2023
Крихкість існування: Україна на Франкфуртському книжковому ярмарку-2023
02 / 10 / 2023

Український інститут книги, Goethe-Institut в Україні, Мистецький арсенал та Український інститут представлятимуть Україну на найважливішій у світі книжковій події, Франкфуртському книжковому ярмарку з 18 до 22 жовтня 2023 року. Українські автори, перекладачі, публічні інтелектуали та громадські діячі виступатимуть на кількох сценах у міжнародній дискусійній та українській галузевій програмах. Фокусом цьогорічних дискусій стане зокрема тема «Екологія та війна».

Український національний стенд у павільйоні 4.1/ B 82  матиме власну сцену, де протягом кожного дня ярмарку відбуватимуться події англійською та німецькою мовами. Робота українського стенду стала можливою завдяки масштабній підтримці Міністерства культури та медіа Німеччини. Також в рамках співпраці з Міністерством культури та медіа відбудеться галузева програма під назвою «Fragility of creators», кураторами якої виступили Український інститут книги та Goethe-Institut.

Спільно з Національним культурно-мистецьким та музейним комплексом «Мистецький арсенал» Goethe-Institut та інші українські партнери пропонують міжнародну дискусійну програму «Fragility of freedom», фінансовану Міністерством закордонних справ Німеччини. Ця програма має на меті зміцнення стійкості українських культурних та освітніх партнерів.У відповідності до гасла цьогорічної Франкфуртської книжкової ярмарки «Крихкість існування», на українському павільйоні акцент зроблено на вразливості та можливому знищенні природи та навколишнього середовища під час воєнних часів. У павільйоні є власна сцена, на якій щодня відбуваються події англійською та німецькою мовами, починаючи з дискусії «Зображення руйнування: Уразливість природи під час воєнних часів» 18 жовтня о 12 годині. Модератор Кирило Безкоровайний веде заходи разом із керівником української НГО Truth Hounds Романом Авраменком та вченими Катериною Шавановою і Павлом Гольдіним.

Окрім дискусій про сучасну ситуацію в Україні, організатори ознайомлять відвідувачів із українською культурою, книжковим дизайном та книжковим мистецтвом. Серед авторів та гостей, що представлять національний павільйон, будуть Ірина Цілик, Максим Яковлєв, Катерина Міхаліцина, Анна Новосад, Юлія Козловець, Альона Каравай, Вахтанг Кебуладзе, Світлана Ославська та багато інших.

Повну програму заходів англійською мовою можна знайти за посиланням.