«Ми маємо виховувати культуру авторського права»: відбувся круглий стіл із протидії поширенню контрафактних друкованих книжок
«Ми маємо виховувати культуру авторського права»: відбувся круглий стіл із протидії поширенню контрафактних друкованих книжок
23 / 04 / 2024

Сьогодні, 23 квітня, у Всесвітній день книги та авторського права, в приміщенні книгарні Сенс на Хрещатику відбувся круглий стіл із протидії поширенню контрафактних друкованих книжок.

Організаторами круглого столу стали Український інститут книги спільно з Українським національним офісом інтелектуальної власності та інновацій (ІР офіс) та за участі Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів.

Під час заходу обговорили питання проблеми контрафакту у видавничій сфері: економічний і безпековий фактори; наявність у видавців інструментів для того, щоб захистити своє видання від контрафакту; зусилля маркетплейсів для допомоги видавцям у боротьбі з контрафактом; дії держави для пошуку і впровадження ефективних механізмів протидії контрафакту в книжковій сфері; забезпечення відповідальності за порушення законодавства у сфері електронної комерції (ст. 19 Закону).

У заході взяли участь: т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв, начальник управління інтелектуальної власності та інновацій Міністерства економіки України Андрій Анісімов, директорка департаменту правового забезпечення Міністерства культури та інформаційної політики України Олена Земляна, директорка  IP офісу Олена Орлюк, заступниця директора IP офісу Любов Майданик, начальниця Центру спостереження з питань порушень прав інтелектуальної власності ІР офісу Олександра Косенко, керівник юридичного департаменту OLX Україна Андрій Бічук, СЕО VIVAT Юлія Орлова, виконавча директорка видавництва «Наш Формат» Анастасія Нікітіна, юрист видавництва «Артбукс» Дмитро Зінкевич, менеджерка з продажів видавництва «Артбукс» Леся Бабій, адвокат, представник видавництва «Букшеф» Євген Ширинос та в.о. президента  Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Красовицький та виконавчий директор Ігор Степурін.

Модерували подію начальник відділу розвитку креативних секторів економіки ІР офісу Дмитро Дорошенко, начальник відділу стратегічної роботи і аналітики Українського інституту книги Юрій Марченко. 

Т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв у своїй вступній промові наголосив, що наразі спостерігаємо зростання відсотку споживачів, які звертаються до послуг легального медіаконтенту. Ростислав Карандєєв також зазначив, що ключова роль у боротьбі, як із контрафактом, так і з контрабандою - правоохоронців, оскільки ці випадки є порушенням законодавства. «Виховання поваги в суспільстві до митця, до автора й до правовласника - теж є серйозним завданням не тільки у сфері книговидання», –  зазначив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України.

Начальник управління інтелектуальної власності та інновацій Міністерства економіки України Андрій Анісімов зазначив, що Мінекономіки зараз формує й реалізовує державну політику у сфері інтелектуальної власності. Зокрема, тримають заходи під пильним контролем міжнародних експертів щодо питання контрабанди, контрафакту та виплат роялті. Андрій Анісімов повідомив, що декілька тижнів тому набув чинності наказ Міністерства економіки про сайти, щодо яких є занепокоєння про порушення авторських прав. 

«Я все своє свідоме життя ходжу на книжкові форуми й ярмарки і дуже вдячна тим, хто тут присутній, і мав до них пряме відношення, їх організовував. Я дуже хочу, щоб ми продовжували ходити на книжкові арсенали й форуми всюди: у Києві, у Львові, в Одесі, в Харкові, в Дніпрі. Я дуже хочу, щоб такі заходи відбулися в Донецьку, Луганську, відновилися в Криму. І від того, як ми сьогодні спільно будемо виробляти спільні механізми й інструменти, залежить як надалі розвиватимуться наші креативні індустрії. Тому мета –  не просто поговорити, а спробувати виробити інструменти, що нам допоможуть», – сказала очільниця IP офісу Олена Орлюк.

Директорка Українського інституту книги Олександра Коваль зазначила, що в Українському інституті книги розроблений інструмент «Книжки на ринку», що став би в нагоді під час відслідковування нелегальних видань на маркетплейсах: «Ми маємо каталог, куди внесені всі легальні українські видання, з їхніми легальними ISBN. Можна просто відслідковувати ті видання, які легальними не є і з'являються на маркетплейсах». «Я щиро підтримую пані Олену з об’єднанням зусиль для боротьби з піратством», –  додала пані Олександра.

Видавці, які взяли участь у заході, безпосередньо продемонстрували фізичні зразки контрафактних видань, аби надалі читачі могли частіше їх відрізняти від легальних книг.

Юлія Орлова, директорка видавництва «Віват» (Харків) поділилися, що їхня команда зафіксувала 72 контрафактні книжки, наклади яких зазвичай складають до 10 тисяч. Видавчиня наголосила, що вони систематично звертаються до власників сайтів, на яких такі контрафактні видання розміщені: «Час, який займає боротьба з цими сайтами, насправді дуже великий, ми зробили 72 нотаріальних листа, де ми нотаріально завірили, що на сайтах наші книжки контрафактні. Поки ми ще за 6 місяців нічого не змогли зрушити з мертвої точки, тому дуже зацікавлені у співпраці з поліцією та СБУ».

«Нам точно потрібні централізовані алгоритми і інструкції,  і важелі роботи з контрафактом і з піратством. Видавництвам не вистачає ресурсу, щоб точково з цим боротися. Наша основна задача – видавати якісний продукт. [...] Ми маємо виховувати культуру авторського права», – додала Анастасія Нікітіна, виконавча директорка видавництва «Наш формат».

Оксамитка Блажевська, предстаниця видавництво «НК-Богдан», порівняла контрафактне і справжнє видання книжки Рея Бредбері. Піратська книга традиційно відрізняється від легальної за якістю, втім обкладинки та інші деталі непідготовленому покупцю буде важко відрізнити.

Євген Ширинос, спеціаліст по авторському праву, представник інтересів видавництва «Букшеф» сфокусувався на складнощах у з’ясуванні проблеми з маркетплейсами, на яких контрафактні книги розміщують. Менеджерка з продажів видавництва «Артбукс» Леся Бабій поділилася власним досвідом взаємодії із маркетплейсами щодо боротьби з контрафактом: «Хочу зазначити, що навіть не всі маркетплейси реагують на мої скарги. На OLX я слала 5 різних видів скарг, і жодна із них не спрацювала. Якщо вже глобальніше працювати зі скаргами, то як зазначила Настя Нікітіна, все це займає багато часу».

У боротьбі з контрафактом чільне місце має займати насамперед держава, на цьому наголосив в. о. Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів, генеральний директор видавництва «Фоліо», Олександр Красовицький: «У більшості цивілізованих країн книжки до бібліотек потрапляють одночасно з книжками в книгарні. Є люди, які принципово  купують собі книжкову продукцію і читають те, що їм належить, а є люди, які намагаються отримати цю продукцію безкоштовно. І якщо держава згідно своїм обов'язкам перед громадянами відповідає за бібліотечну систему, то держава має відповідати й за те, щоб у бібліотечній системі була свіжа книжкова продукція українських видавців». Таким чином рівень піратства в Україні може суттєво знизитися.

Керівник юридичного департаменту OLX Україна Андрій Бічук зазначив, що їхня компанія на стороні легального бізнесу, на стороні книговидавців зокрема. Пошук балансу в інтересах, як маркетплейсів, так і правовласників, звичайних користувачів, суспільства загалом є ключем до вирішення проблеми з піратством, на його думку. Андрій Бічук закликав видавців зверататися зі скаргами і  пообіцяв особисто ознайомитися з кейсом видавництва «Артбукс».

Ми підтримуємо ініціативу учасників щодо створення у майбутньому робочої групи для боротьби з контрафактом у книговиданні. 

Повністю трансляцію обговорення можна переглянути за посиланням: https://tinyurl.com/mr944wfk