Мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання 2024: деталі участі
Мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання 2024: деталі участі
17 / 01 / 2024

Раді повідомити, що цього року Український інститут книги вдруге проведе  мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання. 

Слідкуйте за нашими новинами — незабаром ми опублікуємо оголошення про open call. Наразі пропонуємо ознайомитися з деталями щодо подачі документів на конкурс. Брати участь у конкурсі можуть юридичні особи всіх форм власності та фізичні особи-підприємці, зареєстровані в Україні. 

Цього року ми підтримаємо культурно-мистецькі проєкти за такими пріоритетними тематичними напрямами

  1. Як говорити з дітьми про війну і травму?
  2. Популяризація української літератури та корінних народів України, різних жанрів для різних вікових категорій української та іноземної аудиторії.
  3. Створення тренду читання як дозвілля, читання для навчання, розвитку критичного та аналітичного мислення, вміння пояснювати власну думку для досягнення професійного розвитку і соціальної адаптації як неодмінної передумови досягнення успіху в житті, для підтримки ментального здоров’я.
  4. Деколонізація у сфері української літератури та бібліотечної справи.
  5. Формування сучасних практик, що можуть бути використані для популяризації читання серед дітей та підлітків, батьків.

Конкурс складатиметься з чотирьох етапів: 

І етап: Розгляд заявок та документів комісією з організації та проведення мистецького конкурсу УІК.

ІІ етап: Онлайн-голосування за проєкти, допущені до участі в конкурсі 

ІІІ етап: Експертне оцінювання проєктів

ІV етап: Експертне оцінювання презентаційних матеріалів проєктів. Визначення переможців.

Реалізація культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію та проведення заходів з промоції читання (далі - проєкт), може здійснюватись у форматах виставок, ярмарків, семінарів, конференцій (книжкові форуми, літературні конференції, конференції для бібліотекарів), конкурсів, літературних фестивалів, тематичних акцій та інших подій.

Результатом (продуктом) виконаних культурно-мистецьких проєктів (заходів) можуть бути:

  • методичні та інформаційні матеріали для батьків, бібліотекарів, вчителів та викладачів закладів освіти і дошкільного виховання, перекладачів з української мови, видавців, книготорговців, популяризаторів читання, широкої авдиторії читачів;
  • тематичні добірки, порадники з читання для українських та іноземних читачів;
  • мультимедійні профайли українських авторів і видавців, переклад англійською, промоційні та комунікаційні заходи;
  • літературні фестивалі, тематичні акції, літературно-публіцистичні та авторські зустрічі, конференції та інші події з промоції української і перекладної літератури та читання;
  • тематичні літературні огляди;
  • літературні, перекладацькі та книжкові семінари, конкурси.

Учасник подає заявку на виконання одного культурно-мистецького проєкту.

За рахунок бюджетних коштів Інститут профінансує прямі витрати пов’язані з реалізацією проєкту, що будуть здійснені учасником під час дії договору про виконання проєкту (на оплату проїзду та проживання учасників програм, заходів, оренди приміщення для їх проведення, технічного обладнання та транспортних засобів, послуг з перекладу, постановочних, поліграфічних (виготовлення друкованої продукції), інформаційно-рекламних послуг, а також організаційні та інші витрати, безпосередньо пов’язані з проведенням заходів), за умови, що вищеперелічені витрати не були профінансовані учасником до моменту укладення договору з УІК.

Оплата здійснюється за результатами виконання проєктів відповідно до умов договору.

Термін виконання проєктів, виконання інших умов договору та звітування Виконавців складатиме 4,5 – 5 місяців з моменту укладення договору про закупівлю з переможцем мистецького конкурсу (орієнтовно у червні 2024 року).