Набув чинності наказ № 790, що спростить процес закупівель
Набув чинності наказ № 790, що спростить процес закупівель
01 / 07 / 2019

14 червня набув чинності наказ Мінекономрозвитку № 790 “Про внесення змін до Порядку визначення предмета закупівлі”, зміни в який ініційовані, зокрема Українським інститутом книги.

 

Що змінилося? Відтепер визначення предмету закупівлі товарів і послуг, необхідних для популяризації читання та української літератури у світі, здійснюється окремо для кожного заходу, якщо такий захід включено до плану роботи Українського інституту книги на певний період.

 

Зокрема, у 2019 році Інститут планує взяти участь у 16 заходах: всеукраїнських та міжнародних в Україні, а також у 12 заходах за кордоном.

 

Оскільки творчі концепції організації кожного заходу чи участі в них істотно відрізняються, мають свою специфіку та ексклюзивність, та стають відомими лише за 2-3 тижні до початку заходу, Інститут досі не мав можливості планувати закупівлю більшої частини товарів і послуг, необхідних для цих заходів, заздалегідь на весь рік.

 

Тому неможливо було проводити відкриті торги на закупівлю товарів і послуг, оскільки, у такому разі їх номенклатура та технічні параметри мають бути відомі за 2-3 місяці до початку заходу.

 

Але тепер все зміниться. Тепер Український інститут книги зможе:

  • здійснювати за прямими договорами, без проведення процедур закупівель, з публікацією звітів про укладені договори, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 50 тис. грн, закупівлю специфічних послуг, необхідних для проведення заходів (послуги дизайну, режисерсько-постановочні, інформаційно-рекламні послуги, виготовлення виставкових конструкцій, оренда, монтаж, демонтаж обладнання, художнє оформлення приміщень тощо), технічні параметри яких складно визначити заздалегідь і взагалі, без прив’язки до конкретного заходу, зокрема під час участі в міжнародних заходах за кордоном;

  • здійснювати на таких же умовах закупівлю за місцем проведення заходів послуг проживання та харчування учасників, послуг перекладу, режисерсько-постановочних, поліграфічних, інформаційно-рекламних послуг, художнього оформлення та облаштування приміщень, транспортних послуг;

  • оперативно ухвалювати управлінські рішення щодо структури та обсягів витрат бюджетних коштів на кожний захід, в залежності від важливості заходу, його цільового призначення, охоплення цільової аудиторії, творчої концепції, а також обсягів і напрямів витрат інших співорганізаторів заходу.

 

Дякуємо Міністерству культури та Мінекономрозвитку за підтримку такого важливого рішення!