Національний тиждень читання-2023: підсумки
Національний тиждень читання-2023: підсумки
12 / 12 / 2023

Завершилася Всеукраїнська акція Національний тиждень читання-2023. Цьогоріч вона тривала з 4 по 10 грудня. 

Національний тиждень читання Український інститут книги провів утретє за свою історію, вдруге — під час повномасштабної війни.

Мета акції була насамперед об’єднавча: згуртувати українців навколо читання як життєвої практики. До Національного тижня читання долучилися понад 3500 шкіл та бібліотек по всій Україні. Охоплення аудиторії у соцмережах Українського інституту книги — понад 250 тис. Згадок у ЗМІ — більше ніж 16 тис. Дописів за тематичними хештегами #тижденьчитання2023 #бутисвоїми — понад 14 тис.

«Бути своїми» — гасло цьогорічного тижня читання, що означає важливість зв’язку між поколіннями, між читачами й літераторами, між усіма українцями, надто під час війни. У фокусі була постать Миколи Хвильового, 130 років від дня народження якого відзначаємо 13-го грудня. 

Національний тиждень читання відбувався у двох форматах: онлайн та офлайн. У межах онлайн-активностей ми провели загальнонаціональний флешмоб — уперше Інститут залучив до промоції читання публічних осіб із різних сфер — музика, театр, кіно, освіта, література, громадський сектор тощо. Національний тиждень читання підтримала перша леді Олена Зеленська.

Окремо завдячуємо нашим амбасадорам та амбасадоркам — це понад 100 лідерів громадської думки, серед яких — Даніела Заюшкіна, Дмитро Крапивенко, Наталка Ворожбит, Юлія Саніна, Римма Зюбіна, Вадим Карп’як, Галина Крук, Артур Пройдаков, Олена Гусейнова, Ірена Карпа, Остап Українець, Анна Новосад, Соня Сотник, Наталка Діденко, Олеся Жураківська, Марія Бурмака, Оленка Северенчук, Христина Соловій, Сергій Квіт та ін. За їх допомогою вдалося охопити понад 5 млн читачів. Кураторкою цієї активності стала поетка та культурна менеджерка Тетяна Власова. Також до Національного тижня читання долучилися команди PEN Ukraine, Ukraїner, Читомо, Літосвіти, Барабуки, Львів — місто літератури ЮНЕСКО, Харківського Літмузею, Дому Франка, Благодійного фонду SavED, Аспен Інституту, Теплого міста, Армії ФМ, Після тиші та ін. 

Ділимося з вами низкою тез наших амбасадорів та амбасадорок щодо Національного тижня читання.

Військовослужбовець ЗСУ, журналіст Дмитро Крапивенко у своєму Facebook поділився, що війна — це теж час для читання: «Воно заспокоює нерви, допомагає відволіктися і дає нові знання, і так... Дарує насолоду, як було сказано раніше. От на цьому фото я читаю у бліндажі, коли на кілька години увімкнули генератор. А що робити, коли не на чергуванні, поїв і зброя начищена? Читати! У мене в рюкзаку завжди є місце для книжечки. Пам'ятаю, навіть влаштовував своєрідний буккросинг: відправляв друзям у тил прочитану книгу, а вони мені надсилали Новою поштою свіжі. В учебці і на полігоні встигав прочитати багато, на фронті — по мірі можливості, техніка читання, зрозуміло, падала».

Українська акторка, телеведуча й громадська активістка Римма Зюбіна написала, що в неї з сином Даниїлом досі є традиція — кожного свята дарувати сертифікат у книгарню: «Моя Мама навчила мене, що книга — найкращий подарунок, і я досі свято вірю в це. А ще Мама навчила мене читати тримаючи олівець і блокнот. Від 13 років я веду читацький щоденник, і виписую цитати з твору в блокнотик».

«Втім, я і зараз всім серцем люблю тих, хто любить розповідати про своє принципове нечитання. Друзі, я вам заздрю, у вас стільки всього ще буде», — зауважила поетка й журналістка Олена Гусейнова.

Українська співачка Марія Бурмака, долучившись до тижня читання, поділилася, як використовує читання в якості терапії під час повномасштабного вторгнення: «Після початку повномасштабного вторгнення, як от і багато хто, як читаю в дописах, зосередитись із книгою не могла. Думки стрибали, літери пливли, доходила до кінця сторінки і не пам‘ятала про що йшлося. І тоді придумала для себе таке: щоранку буду прокидатись раніше і відразу ще в ліжку читати, тільки відкривши очі. До 100 сторінок. І це буде терапія мого метального і психічного здоров‘я, терапія концентрації та навички жити в моменті тут і тепер. Терапія зібрати себе докупи і втримати в нормальному стані, подолати стрес і «розморозити» свої емоції. Спрацювало!!! І от майже весь цей час я так і роблю».

Акторка Олеся Жураківська згадала миттєвості дитинства, пов’язані з читанням: «Перше, що бачиш, коли відкриваєш двері моєї домівки : стіну від долу до самісінької стелі заставлену книжками. Тут живуть унікуми перечитані мною з десяток разів, є дві підписані й подаровані моїм дідусем, директором школи, батьком мого тата Василем Васильовичем моїй мамі, переможниці шкільного конкурсу читців… Образ батька у зеленому кріслі з книгою в руках, голос мами, що читає книжки нам з сестрою це найтепліші спогади мого дитинства».

Різноманітні історії читацьких досвідів можна почитати в соцмережах за хештегами #тижденьчитання2023 #бутисвоїми. 

Щодо офлайн-заходів, то окрім програмних, що відбулися в Одесі, Києві, Львові, Хмельницькому, Луцьку та Харкові, низка заходів, присвячених тижню читання пройшли в різних куточках України. Долучилися бібліотеки, видавництва, мистецькі організації, загальноосвітні та вищі заклади освіти, зокрема Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний університет «Острозька академія», Український Державний Університет імені Михайла Драгоманова, Київський Університет імені Бориса Грінченка. Великі міста, сотні сіл і маленьких містечок, прифронтові території — усі відгукнулися, і разом із нами здійснювали промоцію читання.

Зокрема 7-го грудня в деокупованому селі Богданівка (Київщина) в межах Національного тижня читання відбулась зустрічі «Як читати, навчати й навчатися під час війни». Разом із Тетяною Стус (письменниця, засновниця проєкту підтримки дитячого читання «BaraBooka», керівниця лабораторії дитячого читання НЦ МАНУ), Анною Новосад (СЕО благодійного фонду SavED, який відновлює доступ до освіти в громадах, що постраждали від війни), Людмилою Дейко (директорка Богданівської гімназії) та Ольгою Русіною (дитяча письменниця) обговорили вплив війни на освіту в Україні. 

Також у межах найзимовішого фестивалю Kyiv Book Weekend відбувся захід «Про книгу й задля книги», на якому директорка Українського інституту книги Олександра Коваль звітувала про 5 років роботи на посаді очільниці однієї з найважливіших книжкових структур в Україні, а також відзначила тих, хто найбільше докладає зусиль до розвитку й підтримки української книги та популяризації читання. «Місія УІКу — розповідати світу про Україну, а Україні — про світ через книжки», — наголосила Олександра Коваль. Детальніше — за посиланням.

Нашим партнерам (Українська асоціація видавців і книгорозповсюджувачів, Kyiv Book Weekend, БФ «Бібліотечна країна», компанія  kniga.biz.ua та Нова Пошта) вдалося провести акцію Книжкова хвиля, в межах якої в київських книгарнях можна було придбати і «підвісити» книги  для українських бібліотек, що постраждали через бойові дії чи окупацію. Підсумки цієї акції організатори повідомлять окремо.

Напередодні Тижня читання, разом із Kyiv Book Weekend,  ми провели опитування книгарень та дізналися, які книжки були найпопулярнішими та мали найвищі рейтинги з продажу у 2023 році.

Вдячні всім, хто долучився до Національного тижня читання-2023.

Будьмо своїми й читаймо книжки!

 

Наші партнери

Організації та установи: Міністерство культури та інформаційної політики України, Kyiv Book Weekend, Українська бібліотечна асоціація, SavED, Національний університет «Києво-Могилянська академія», Національний університет «Острозька академія», Уповноважений із захисту державної мови, ГО «Смарт Освіта».

Медіапартнери: PEN Ukraine, Еспресо. TV, Радіо Культура, Лівий берег, Суспільне Культура, Форум Видавців, Oсвіта.UA.

Партнери з проведення: Мистецька Бібліотека, Театр «ГаРмИдЕр», Видавець Олександр Савчук, Форум Видавців, Кочова бібліотека «Курінь», культурно-просвітницьке об’єднання «Лібертад», Одеська національна наукова бібліотека, Харківська державна наукова бібліотека імені В. Г. Короленка, Центр українських студій та краєзнавства імені П. Т. Тронька.