«Невідкладна мистецька допомога» відбулася в Запоріжжі
«Невідкладна мистецька допомога» відбулася в Запоріжжі
21 / 12 / 2023

«Невідкладна мистецька допомога» — мистецькі тури деокупованими та прифронтовими територіями України. 

У червні цього року Український інститут книги разом з Міністерством культури та інформаційної політики та громадською організацією «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій, волонтерів, ветеранів, інвалідів» (волонтерське об'єднання «Арт-десант») розпочали тури митців деокупованими та прифронтовими територіями. Проєкт ініційований з метою підтримки морального стану цивільного населення та військових, зміцнення віри в нашу незламність, поширення українських наративів, популяризації української культури та задля протистояння російській пропаганді.

Наприкінці червня відбулась поїздка на Чернігівщину, а заплановані тури Сумщиною й Миколаївщиною не відбулися через заборону проведення масових заходів.

Поїздка до Запоріжжя розпочалась 6-го грудня, заходи було проведено на трьох безпечних локаціях міста. Цього разу участь у «Невідкладній мистецькій допомозі» взяли співачка, композиторка, народна артистка України, Леся Горова; співачка, бандуристка, народна артистка України; Світлана Мирвода, співачка, заслужена артистка України, Тетяна Школьна; співачка, народна артистка України, Інна Гапон; воєнна репортерка, письменниця, поетеса, Олена Максименко; поетеса Валентина Вісленко; поетеса, журналістка, Оксана Чуприна (Бевзюк); а також організатори:  Олег Білик (ГО «Всеукраїнське об’єднання учасників бойових дій, волонтерів, ветеранів, інвалідів») та Сергій Опанасенко (Український інститут книги).

Мистецькі заходи відбувалися із 7 по 9 грудня. Глядачами були нацгвардійці, військовослужбовці окремого дивізіону річкових катерів військово-морських сил ЗСУ, окремого  зенітно-кулеметного батальйону, батальйону територіальної оборони і окремого стрілецького батальйону. Загалом провели 6 концертів.

Напередодні поїздки 6 грудня в мистецькому ліцеї «Київська дитяча Академія мистецтв імені М.І. Чембержі» відбулась благодійна акція «Сюрпризи військовим від святого Миколая».  Усі зібрані учнями й викладачами подарунки Новою поштою доставили до Запоріжжя, частина поїхала з мистецьким туром. Також за кошти, зібрані українською громадою Канарських островів «Дві землі, Два сонця», організатори придбали  й передали бійцям 250 пар термоустілок та 30 турнікетів СІЧ. Пан Віталій Артеменко з німецького міста Ландсгут передав  кровоспинні та перев'язувальні матеріали. Французький інститут в Україні, Чеський центр у Києві, Держкомтелерадіо передали для вояків і бібліотек Запоріжжя книги. 

Співорганізатор проєкту, Сергій Опанасенко ділиться враженнями: «Для всіх митців аудиторія вояків – особлива аудиторія. Зазвичай на початку концерту відчувається замкненість, скутість, втома в очах. Але мистецький хист талановитих артистів і поетес, слово і пісня зробили свою справу – глядачі дякували за настрій, який створили для них митці.  І звичайно розмови після концерту: розмови про дім, рідних, про побратимів, про те, чи важко вбивати, про втому і біль, про помсту і прагнення до перемоги… Приємно було отримати подяки.  Я також отримав як представник УІК – від Нацгвардії, Тероборони і ЗСУ».

Фото можна переглянути за посиланням.

Український інститут книги не анонсував подію заздалегідь через заходи безпеки, пов’язані з повномасштабним вторгненням Росії в Україну.