Норми мовного закону, що набирають чинності з 16 липня 2022 року в розрізі книговидання та книгорозповсюдження
Норми мовного закону, що набирають чинності з 16 липня 2022 року в розрізі книговидання та книгорозповсюдження
16 / 07 / 2022

Відповідно до підпункт 1 пункту 7 розділу  прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" з 16 липня 2022 року вносяться зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Відтепер Уповноважений із захисту державної мови має право притягнути до адміністративної відповідальності:

  • за порушення використання державної мови під час засідань, заходів, зустрічей і робочого спілкування, в актах, діловодстві та документообігу в органах державної влади, в установах та організаціях, інших суб'єктах господарювання державної і комунальної форми власності.

Ці порушення тягнуть за собою накладення штрафу від 3 400 грн до 6 800 грн або попередження, якщо порушення вчинене вперше.

  • за порушення вимог застосування державної мови у сфері книговидання та книгорозповсюдження, а саме в разі якщо частка книжкових видань державною мовою у загальній кількості назв книжкових видань, наявних у продажу в кожній книгарні або іншому закладі, що здійснює книгорозповсюдження, становити менше 50 відсотків. 

Ці порушення тягнуть за собою накладення штрафу від 3 400 грн до 5 100 грн або попередження, якщо порушення вчинене вперше.     

Ця вимога не поширюється на книгарні, що здійснюють розповсюдження книжкових видань винятково офіційними мовами Європейського Союзу, державною мовою та/або словників та розмовників з іноземних мов, підручників з вивчення іноземних мов, а також спеціалізовані книгарні, створені для реалізації прав корінних народів, національних меншин України відповідно до закону, а також на видавничу продукцію, видану кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів чи національних меншин України за рахунок коштів державного та/або місцевих бюджетів. 

  • за порушення застосування державної мови в сфері друкованих засобів масової інформації, а саме в разі якщо друковані засоби видаються та /або розповсюджуються іншими, ніж державна мовами та не дотримано умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається та/або розповсюджується тираж цього видання державною мовою.

Ці порушення тягнуть за собою накладення штрафу від 6 800 грн до 8 500 грн або попередження, якщо порушення вчинене вперше.

За повторне протягом року вчинення порушення з числа вищезазначених, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, передбачено накладення штрафу у розмірі  від 8 500 грн до 11 900 грн.