Новинки видавництв у березні (частина 2)
Новинки видавництв у березні (частина 2)
21 / 03 / 2022

Ми продовжуємо щомісячну рубрику “Новинки книгарень”, в якій публікуватимемо “гарячу” інформацію з перших рук - від українських видавців - про книжки, які побачили або ще побачать світ у березні.

Фоліо

  1. Анатолій Дімаров. Сільські історії

Класична і сучасна проза та поезія

Дата виходу: березень 2022

У збірці «Сільські історії» ідеться про життя та долі людей двох сіл на Полтавщині: Рогозівки під час Другої світової війни та Малого Тікача в повоєнні роки. Її було засновано збіркою оповідань «Зінське щеня», що народжувалися на полтавському хуторі. Мешканці цих сіл «поріднилися» з більшістю людських достоїнств і вад, зігріваючи та караючи ними не лише сусідів, а й самих себе.

Більшість героїв — люди вікові, їм довелося дивитися в очі найстрашнішої насильницької смерті, яка в роки війни сліпо косила всіх підряд, а біля них кружляла найдовше.

Автор не робить своїх героїв ідеальними — це звичайні люди зі своїми перевагами та недоліками: працьовиті й добрі, ледачі й злі, гострі на слово й мовчазні, старі й молоді, зі своєю вдачею та долею.

Посилання на книжку: https://folio.com.ua/books/Silski-istoriyi

  1. Франц Кафка. Щоденники 1910—1923 рр.

Класична і сучасна проза та поезія

Дата виходу: березень 2022

Самотність і відчуженість, які Франц Кафка відчував у своєму житті, можливо, й змусили його писати щоденник. Він розпочав його 1910 року і вів — іноді з тривалими перервами — до 1923-го. Це довга розповідь про себе, про власні переживання; про ненависну, стомливу службу, яка дає засоби до існування й водночас виснажує його; про початок Першої світової війни і про загальну мобілізацію; роздуми про літературу, в яких письменник подеколи виступає рецензентом власних творів. Також у щоденнику Кафка занотовує свої літературні задуми й початки оповідань, що спадають йому на думку; спостереження, в яких чітко проступає туга з приводу поразок Австрії і прозирає чорна безодня відчаю дуже самотньої людини.

Посилання на книжку: https://folio.com.ua/books/Shchodenniki-1910--1923-rr

  1. Франц Кафка. Листи до Мілени. Лист батькові. Оповідання

Класична і сучасна проза та поезія

Дата виходу: березень 2022

«Листи до Мілени» адресовані Мілені Єсенській, чеській журналістці, коханій Франца Кафки. Їхній роман розпочався навесні 1920-го і тривав усього кілька місяців, однак листування продовжувалося аж до 1923 року. Саме Мілені Єсенській письменник передав свої щоденники та «Лист батькові», в якому відобразив свої вельми складні стосунки з батьком. Страхи Кафки, які розпізнала Мілена, не дали їм бути разом. Тож не дивно, що їхні шляхи розійшлися.

Оповідання («Опис однієї боротьби», «Нора», «Вирок», «Перетворення», «Голодомайстер» та ін.), що також увійшли до цього видання, як і інші твори Кафки, просякнуті абсурдом і страхом перед зовнішнім світом та вищим авторитетом і здатні пробуджувати в читачеві почуття тривоги. Герої оповідань — люди, яких байдуже суспільство відторгає, бо вони — інакші, а значить «хворі», тому їм немає місця серед звичайних людей. Вони мають піти... На жаль, саме це в реальному житті відчував і сам Кафка.

Посилання на книжку: https://folio.com.ua/books/Listi-do-Mileni-List-batkovi-Opovidannya

  1. Франц Кафка. Замок. Подорожні щоденники. Вісім зошитів

Класична і сучасна проза та поезія

Дата виходу: березень 2022

«Замок» — останній незавершений і найзагадковіший роман Франца Кафки. У центрі роману, як майже в усіх творах письменника, — втаємничені, алогічні, незбагненні взаємини людини зі світом, з системою, з владою, з іншими людьми. Головний герой К. шість днів блукає стежками зимового Села, намагаючись знайти дорогу до Замку. Історія героя нагадує перипетії долі самого автора і так само трагічно передає самотність і безпорадність людини в її протистоянні жорстокості й абсурдності життя.

Також видання містить «Подорожні щоденники» (1911—1912), в яких Кафка описав подорожі до Фрідлянда, Райхенберґа, Парижа, Юнґборна та інших міст, і «Вісім зошитів» (1917—1919) — маленькі зошити у восьму частку аркуша, в яких письменник занотовував свої поетичні фантазії, фрагменти майбутніх творів та афоризми.

Посилання на книжку: https://folio.com.ua/books/Zamok-Podorozhni-shchodenniki-Visim-zoshitiv

Лабораторія

  1. Йоган Гарі. Мистецтво зосереджуватися. Як  у нас вкрали увагу

Психологія, саморозвиток

Дата виходу: березень

Наше життя сповнене відволікань. Намагаючись прочитати книжку, ми постійно відволікаємось на смартфон та соцмережі, змушені вкотре перечитувати один і той самий абзац; навчання стає майже нестерпним через неможливість зосередитись на темі; ефективність роботи значно знижується через все нові електронні листи, що вигулькують на моніторі вашого комп’ютера. Врешті, погана увага погіршує наші стосунки із сім’єю та друзями, адже створює враження байдужості, коли ви вкотре забули, про що вам розповідає близька людина.

Книжка розкаже, як відновити свою увагу та навчитися жити по-справжньому, зумівши відгородитися від усього неважливого і непотрібного.

Посилання на книжку - https://laboratoria.pro/products/mystetstvo-zoseredzhuvatysya-yak-u-nas-vkraly-uvagu

  1. Вацлав Сміл. Як насправді влаштований світ. Минуле, теперішнє і майбутнє з погляду науки

Наукпоп, соціологія, економіка

Дата виходу - середина березня

У нас ніколи не було стільки інформації під рукою, як сьогодні, але більшість не знає, як насправді влаштований світ. Ця книжка пояснює сім найбільш фундаментальних реалій, які керують нашим виживанням і процвітанням.

Від виробництва енергії та харчових продуктів, через глобалізацію до екологічної катастрофи, книжка «Як насправді влаштований світ» пропонує вкрай необхідну інформацію про реальний стан речей.

Вацлав Сміл не песиміст і не оптиміст, він науковець –  провідний світовий експерт з енергетики. Його книжка – це спроба пояснити важливі факти про світ, спираючись на новітню науку включно із власними захопливими дослідженнями.

Прочитавши її, ви отримаєте відповідь на найглибше запитання людства: «Ми безповоротно приречені чи попереду світле майбутнє?»

Посилання на книжку: https://laboratoria.pro/products/yak-naspravdi-pratsyue-vse-u-sviti-scho-nauka-znae-pro-nashe-mynule-teperishne-i-majbutne

ФОП Лілія Стасюк

Володимир Забора. Доля України

Документалістика

Дата виходу: березень

«Доля України» – книга Володимира Забори, в якій автор посилається на важливі факти, викладені в підручнику російської історії професора С.Ф. Платонова для середньої школи, виданому у Петрограді в 1915 році. Паралельно автор подає власні коментарі та наводить інші подібні факти з історії своєї держави, які важким тягарем лягли на плечі співвітчизників.

У виданні йдеться про боротьбу російських князів за владу шляхом розправ та кроволиття, примусове переселення народів царської Росії та переселення в Радянському Союзі, колективізацію та репресії.

Чільне місце займає матеріал про «обрусение» українців, численні спроби керівного ешелону Росії всілякими способами витіснити українську мову, подавити український дух, знищити українську культуру.

 Анна Виноградова. Всесвіт душі (подивіться на небо…)

Проза, вірші, живопис

Дата виходу: березень

Ця книга написана з любов’ю, для усіх, хто переживає складні часи, для тих, кому потрібно трішки надії, підтримки і розуміння. І ніжний дотик долоні до долоні…

Петро Войт. Посіяне – вродить

Проза

Дата виходу: березень

“Посіяне – вродить” – четверта книга Петра Войта, до якої увійшли есеї, поезії, нариси, спогади, написані за останній рік. Нова книга Петра Войта – це продовження теми патріотизму, любові до рідного краю, пам’яті, історії. 

У березні у видавця Лілії Стасюк виходить низка поетичних збірок українських літераторів. Зокрема:

1.Леонід Лахтюк. Я народився, щоб любити Україну

  1. Олег Купрієнко. За горизонтом почуттів
  2. Василь Левицький. Маленькі дивунчики
  3. Лілія Сорока, Тетяна  Коваль. Подих ЛiTa
  4. Вікторія Філіпова. Запитання душі
  5. Христина Костенко. Сезони душі
  6. Ірина Кривой. Присядь, поговори зі мною… і ти почуєш себе
  7. Катерина Горішна. ЕЛЕКТРИЧНО
  8. Наталія Ярмійчук-Запорожець. Даруй Омріяне Щастя
  9. Любов Боднар. Мелодія душі
  10. Валентина Пось. Метелик зі срібними крильми
  11. Микола Чевелюк. Дивозбіг