Офіційна позиція Українського інституту книги щодо надання сертифікатів та субсидій
Офіційна позиція Українського інституту книги щодо надання сертифікатів та субсидій
11 / 01 / 2023
10 липня 2022 року набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження". Даним законом внесено зміни та доповнено новими статтями Закон України "Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні" (далі – Закон).
 
Так, відповідно до Закону (див. ст. 83), з 1 січня 2023 року мала би розпочатись реалізація Українським інститутом книги програми надання громадянам України щорічної натуральної допомоги у вигляді сертифіката на придбання книг.
 
Законом передбачено, що сертифікат видається на безоплатній основі громадянам України:
— при видачі свідоцтва про народження;
— при отриманні громадянином України, який досяг 14-річного віку, паспорта громадянина України.
 
Сертифікат видається на суму, що становить 0,3 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому видається сертифікат, та може бути використаний виключно для придбання книжкових видань державною мовою. На 2023 рік ця сума складає 833 грн.
 
Також Законом передбачено (див. ст. 8-2) підтримку розповсюджувачів видавничої продукції шляхом надання державної субсидії на відшкодування витрат на найм або піднайм (оренду або суборенду) нерухомого майна (будівель, споруд, приміщень, їх окремих частин), що використовується як спеціалізований магазин для торгівлі книгами.
 
Державна субсидія надається для відшкодування витрат, здійснених розповсюджувачем книговидавничої продукції у кварталі, що передує місяцю звернення із заявою про надання державної субсидії. Отже, програма мала би розпочатись у квітні 2023 року.
 
Згідно із Законом для отримання субсидії розповсюджувач книжок повинен:
 
— отримати свідоцтво про те, що він відповідає вимогам Закону та може отримувати субсидію, для чого подати до Державного комітету телебачення і радіомовлення України відповідну заяву;
 
— подати до Українського інституту книги заяву про надання державної субсидії за формою, встановленою Державним комітетом телебачення і радіомовлення України із відповідними документами.
Для реалізації зазначених норм Закону Інститутом були підготовлені відповідні нормативно-правові акти, які в установленому законом порядку надані на погодження та затвердження.
 
Водночас у період дії воєнного стану економіка України функціонує в умовах безпрецедентних викликів і наявні фінансові ресурси держави насамперед спрямовуються на виконання завдань щодо відсічі збройної агресії, безперебійного функціонування бюджетної сфери та життєво необхідних потреб жителів територіальних громад, реалізації заходів територіальної оборони і захисту безпеки населення.
Через це Законом України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" не були передбачені кошти на реалізацію цих програм.
 
Питання реалізації зазначених програм буде розглянуте Урядом після закінчення чи скасування воєнного стану в Україні.