Переможці конкурсу Крец! | Інститут книги
Оголошено переможців Конкурсу книжкових інста-відгуків Крец!
15 / 05 / 2020

«Цей конкурс став для мене стусаном і я почала писати» – чому важливий конкурс Крец! для підлітків розповідають учасники

 

«Конкурс з'явився якраз тоді, коли був мені потрібен. У той час, коли я відчувала, що нічого не можу зробити, як слід. Маленькі перемоги чудово витягують мене з такого настрою. З Крец! так і сталося. Я дуже рада що виграла” - розповідає Ольга, переможиця конкурсу. «Я довго обирала книгу для відгука. Мені дуже складно писати про персонажів, яких я люблю всім серцем. Але й про ненависних я питати не хотіла. Тому обрала щось між цими двома варіантами».

 

Конкурс книжкових інста-відгуків Крец! був створений підлітками для підлітків. Впродовж двох місяців, із 19 лютого до 1 квітня, підлітки усієї країни писали рецензії на улюблені книжки у своїх профілях в Instagram. 

 

«Цей конкурс для мене став стусаном. Мовляв, а хто сказав, що ти не можеш написати відгук на книгу? Я почала писати. Було магічно, чарівно, немов знову гортаєш сторінки... І от я – щаслива власниця бук блогу з відгуками щотижня», – розповіла переможниця конкурсу Анна.

 

Конкурс не тільки об’єднав тих, хто читає, але й показав, яка література цікава молоді. Надходило багато рецензій на книги зі шкільної програми, адже у старшокласників і старшокласниць перед ЗНО справді мало часу на іншу літературу. Але були відгуки й на підліткову літературу: популярні трилери, фентезі, тощо.

 

«Для мене Крец! – це можливість… Можливість показати свої думки в 2000 знаків. Можливість знайти друзів. Можливість дізнатися про книжкові смаки однолітків. Можливість розуміти, що в моїй рідній країні бажають читати і найважливіше -  читають! Мене тішить думка, що в Україні є люди, яким не байдужа доля молодого покоління, яке любить книжки. Сподіваюся та вірю, що наша молодь змінить історію незалежної на краще!» – каже учасник конкурсу Тимофій. 

 

Переможців конкурсу обирало підліткове журі, яке складалося з учасників «Майстерні історій». Відібрали 10 рецензій, серед яких відгуки на книжки: «Крадійка книжок» Маркуса Зузака, «Притулок» Меделін Ру, «Природа всіх речей» Елізабет Ґілберт, «Ривердейл» Мікола Остоу, «П’ятдесят днів до мого самогубства» Стейс Крамер, «Ритуал» Марини та Сергія Дяченків, «Шукачі Безсмертя» Хлої Бенджамін та «Небудь-де» Ніла Ґеймана. 

 

«Рецензія повинна аналізувати книгу. Запитувати не «що сподобалося?» а «чому сподобалося?». Треба розуміти, що ця історія значить для персонажа/персонажки, і як він/вона змінюється внаслідок цих подій. Також важливо помічати деякі тропи та літературні прийоми і чому автор/авторка їх використовує. Ми шукали рецензії, які враховують усі елементи книги і те, як вони співпрацюють», – пояснила учасниця «Майстерні історій» та співорганізаторка конкурсу Софія. 

 

Український інститут книги взяв на себе організацію конкурсу, дизайн айдентики, комунікацію зі ЗМІ, учасниками й учасницями та курування проєктом. 

 

«Крец! – історія про доступність. Ми робили конкурс разом із «Майстернею історій», у них є досвід роботи з літературою Young Adult. Щоби знайти підхід до підлітків, потрібно слухати підлітків. Тому ми перезапустили інстаграм-профіль із відгуками наших молодших співорганізаторів та кислотним дизайном від Слави Піун. Ми постійно комунікували з учасниками й учасницями в коментарях та повідомленнях, дослухалися до їхніх вражень. Видавництва знають про підліткову премію «Навиворіт», що номінує книжки другий рік поспіль. Ми їм нагадували і про конкурс інста-відгуків, адже це унікальні й суб’єктивні думки їхніх читачів і читачок. Так ми звертаємо увагу видавців і видавчинь на враження підлітків від ринку та заохочуємо всіх до активного обговорення літератури в соцмережах», – ділиться враженнями одна з кураторок проєкту Марія Бліндюк, провідна фахівчиня відділу промоції читання Українського інституту книги.

 

«Крец! хотів об’єднати підлітків, які читають. І нам це вдалося. У квітні ми запустили відеокурс «Як читати, щоби писати». Люди з літературної сфери пояснювали, як підходити до книжки, щоби потім про неї розповісти іншим. «Майстерня історій» відібрала інста-відгуки, які сподобалися найбільше. Ми познайомилися з авторами й авторками у відеочаті. Вони вирішили влаштовувати регулярні зустрічі для обговорення прочитаного», - додала Марія Бліндюк.

 

Український інститут книги – державна установа при Міністерстві культури, молоді та спорту України, покликана формувати державну політику у книжковій галузі, провадити промоцію читання в Україні, підтримувати книговидавничу справу, стимулювати перекладацьку діяльність, популяризувати українську літературу за кордоном.

 

Майстерня історій – письменницька студія для підлітків від 12 до 21 року, заснована у 2015 році. Резиденти навчаються творчому письму, художньому перекладу та документальному театру. У 2018 році створили літературну премію «Навиворіт» – першу українську підліткову премію, яка відзначає книги для підлітків. видані в Україні.

 

Крец! – конкурс книжкових інста-відгуків, створений Українським інститутом книги спільно з Майстернею історій, літературною премією підлітків Навиворіт і Мистецьким фестивалем Ї.