Опитування УІК: у житті 88% українців немає місця бібліотечним книгам
Опитування УІК: у житті 88% українців немає місця бібліотечним книгам
06 / 09 / 2023

69,6% дорослих українців ніколи не беруть книжки в бібліотеках, ще 18,4% — брали книжки давніше, ніж рік тому. Можна сказати, що в житті 88% українців немає місця бібліотечним книгам. Решта 12% позичали книжки впродовж останніх 12 місяців. Такі дані було отримано в межах соціологічного опитування, яке на замовлення Українського інститут книги провела  дослідницька агенція Info Sapiens. 

“88% громадян, які ніколи або майже ніколи не беруть книжок у бібліотеках, — це дуже тривожний показник. Для порівняння: у Франції таких 73%. Попри стереотип, що українські бібліотеки — це місце для пенсіонерів, найактивнішими читачами виявилася вікова група 16-19 років. Серед них 18,5% відвідали бібліотеку впродовж останнього місяця. Зауважимо, що запитання стосувалося книжок для читання, це означає, що навчальна література не враховувалася, а опитування проводили під час канікул. Невдовзі ми представимо результати дослідження практики читання серед українців”, — прокоментував результати опитування Юрій Марченко, керівник відділу стратегічної роботи і аналітики Українського інституту книги

Детальніше результати опитування будуть оголошені в межах професійної програми КиївБукФесту, що відбудеться 8-10 вересня. Також у професійній програмі — фахові обговорення книжкової галузі, зокрема і діяльності бібліотек. Всіх, кого цікавить “книжкова” тема запрошуємо на професійні заходи КиївБукФесту 8-10 вересня в київському ТЦ “Gorodok Gallery/Pochayna EventHall (метро “Почайна”, проспект Степана Бандери, 23). Більше інформації на сайті. 

Детальна презентація опитування доступна за лінком.

Додаткова інформація: Юрій Марченко, [email protected]