Перший крок до реалізації проектів: затверджено Порядок використання коштів Інституту книги
Перший крок до реалізації проектів: затверджено Порядок використання коштів Інституту книги
23 / 08 / 2018

Уряд затвердив Порядок використання коштів для Українського інституту книги. Це перший вагомий крок до реалізації найважливіших книжкових програм. Документ підтримує видавничу справу і поширення української літератури у світі.

На офіційному сайті Кабінету Міністрів України опублікована постанова № 622, якою затверджений Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті Українському інституту книги для підтримки книговидавничої справи та популяризації української літератури у світі.

Ці кошти спрямовуються на:

- випуск та доставку книжкової продукції за програмою «Українська книга»;

- створення та підтримки Української цифрової бібліотеки;

- придбання та доставку книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів;

- організацію національних і міжнародних заходів, виставок, ярмарків, зокрема – участь України у Франкфуртському міжнародному книжковому ярмарку.

Порядок визначає механізм використання бюджетних коштів, зокрема:

- засади проведення відбору книжкової продукції, яку можна видавати і купувати за рахунок бюджетних коштів;

- вимоги до видавництв, які можуть взяти участь у програмі «Українська книга», та умови їх участі у цій та інших програмах;

- обов’язкові умови договорів, які укладаються Інститутом з видавництвами;

- технічні вимоги до веб-сайту Української цифрової бібліотеки та формату оцифрованих видань;

- перелік витрат на організацію і проведення національних і міжнародних заходів з популяризації читання та української літератури.

Інститут доопрацює та подасть на розгляд Мінкультури проекти нормативно-правових актів, які мають врегулювати порядок реалізації програми «Українська книга» та програми придбання й доставки книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів.

Також інформуємо, що Положення про Українську цифрову бібліотеку вже затверджено наказом Мінкультури та подано для державної реєстрації Міністерством юстиції.