Положення. Експертна рада з поповнення бібліотек | Інститут книги
Положення про Експертну раду
27 / 10 / 2018

5 жовтня Український інститут книги  оголосив про початок прийому пропозицій щодо закупівлі книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів у 2018 році від суб'єктів видавничої справи, внесених до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції відповідно до вимог статті 12 Закону України «Про видавничу справу».

19 жовтня 2018 року було завершено прийом книжкової продукції, що пропонується до закупівлі для поповнення бібліотечних фондів у 2018 році. Прийом заявок тривав з 09 по 19 жовтня в приміщенні офісу Українського інституту книги, що знаходиться за адресою вул. Лаврська, 9, корп. 20, Київ. З повним переліком книжок можна ознайомитися тут, а також з Додатком1 до переліку книжок, який враховує виправлення та зауваження. 

Відповідно до вимог "Порядку відбору книжкової продукції, що пропонується до закупівлі для поповнення бібліотечних фондів", затвердженого наказом Міністерства культури України від 10 вересня 2018 року № 797, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 вересня 2018 року за   № 1110/32562 , пропозиції, які відповідають вимогам пунктів 5-7 цього Порядку, разом з примірниками книжкової продукції подаються на розгляд Експертної ради з відбору книжкової продукції, яка утворюється Інститутом відповідно до чинного законодавства.

В своїй роботі експерти послуговуються Положенням про Експертну раду, затвердженим наказом Державної установи “Український інститут книги” від 17 жовтня 2018 року № 109-од. У 2018 році в Положенні присутні пункти про забезпечення об’єктивного, компетентного, раціонального та прозорого відбору книжкової продукції. Кожен з експертів буде підписувати заяву про наявність/відсутність реального та/або потенційного конфлікту інтересів в рамках участі у Експертній раді.

Також, Положення включає критерії, за якими здійснюється відбір, а саме:

  • наявність попиту на ринку та у публічних бібліотеках

  • актуальність тематики

  • сприяння розвитку української мови, національної культури, інтеграції у світовий літературний процес, культурний і науковий контекст.

  • рівень видавничої підготовки, естетичність оформлення і якість виготовлення книжкової продукції, її придатність до інтенсивного використання в бібліотечних умовах.

  • різноманітність тематики і жанрів, що має забезпечити інтелектуальні, пізнавальні, естетичні, емоційні та духовні потреби різних вікових, гендерних та соціальних груп населення різних регіонів України

Щоб збільшити час на ознайомлення експертів з книжками - кожному з них попередньо буде надано доступ до електронних відомостей з повним переліком видань. Після роботи з електронними таблицями, експерти будуть запрошені для персонального ознайомлення з книжками, де і зможуть фінально визначитися з вибором.

З повним текстом Положення про Експертну Експертну раду з відбору книжкової продукції, що пропонується до закупівлі для поповнення бібліотечних фондів можете ознайомитися тут.