Презентація концепції Національного стенду на Франкфурті
Презентація концепції Національного стенду на Франкфурті
09 / 08 / 2018

9 серпня на прес-конференції у Національному музеї Тараса Шевченка команда організаторів показала, який вигляд матиме стенд України на найбільшому книжковому ярмарку світу, що відбуватиметься у Франкфурті-на-Майні з 10 по 14 жовтня. 

Гасло українського національного стенду – Senses of Ukraine / ВідЧУТИ Україну. Координаторка міжнародних програм Марія Ковальчук розповіла, чому команда організаторів зупинилася саме на цій темі: «Франкфуртський книжковий ярмарок дедалі більше політизується, і на цьому тлі наше завдання – чітко і зрозуміло проартикулювати позитивний меседж про Україну. Senses – слово, на багатозначності якого і побудована наша концепція: це одночасно і п’ять базових відчуттів, і сенс або зміст повідомлення. У нашому випадку зміст – це прозорі та прості меседжі про нашу професійну і культурну складову. Ми відмовляємося від віктимності та поразок, натомість робимо акценти на успішних кейсах: українських ілюстраторах і перекладачах, які отримують міжнародні премії. Інформативність та професійність стали ключовими критеріями у підготовці стенду, який створює умови для оптимального та найбільш репрезентативного представлення українського книжкового ринку та його сильних сторін. Крім цього, наш стенд знайомить відвідувачів з українськими культурними феноменами через інтерактивні інсталяції. Також цього року ми вирішили підготувати дві окремі експозиції: книжки про Україну англійською і німецькою мовами, а також роботи наших ілюстраторів, що увійшли до каталогу, укладеного Інститутом книги».

На виставку поїдуть 16 видавництв: «Видавництво Старого Лева», «Фоліо», «Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», «Наш формат», «Видавництво Івана Малковича «А-ба-ба-га-ла-ма-га», «Навчальна книга – Богдан», Book Chef, «Фонтан казок», «САМІТ-Книга», «КМ-Букс», «Перун», «Брайт Букс», «Либідь», «АРТ НЕЙШН», «Маміно», Агенція культурного розвитку.

Цьогоріч Україна матиме 140 м2 виставкової площі. Як зазначає візуальний куратор стенду Андрій Лінік: «Візуально-просторова мова, пропонована для дизайну стенду, відсилає до тривалої художньої традиції конструювання лінгвістично-візуальних образів. У такій смисловій конструкції, візуальна і концептуальна композиція типографічних елементів стає акцентованим засобом формування і трансляції сенсу; типографія як медіа. Такий підхід у художній практиці активно розвивали учасники угрупування «Нова ґенерація». У роботі над
створенням візуально-просторової мови для стенду ми звертаємося не лише до експериментів з типографічним текстом, але й до природи і медіа цифрового тексту. Це дозволяє конструювати висловлювання додаючи процесійне генерування і фізичну взаємодію з цифровими формами тексту».

Також на українському стенді відбуватимуться професійні заходи, у яких візьмуть участь Сергій Плохій, Катерина Калитко, Євген Стасіневич, Вікторія Амеліна, Мустафа Джемілєв та Алім Алієв. 

10-14 жовтня відбудеться 70 Франкфуртський книжковий ярмарок - найважливіша книжкова подія у світі. Це:
172 000 відвідувачів;
10 000 журналістів та блогерів;
7 300 учасників виставки;
4 000 подій;
102 країни-учасниці;
17 сцен.
Країна-почесний гість у 2018 році – Грузія.


Український національний стенд та програму заходів на Франкфуртському книжковому ярмарку організовує Український інститут книги у співпраці з Міністерством культури України, Міністерством закордонних справ та Українською асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів.