Президент анонсував сертифікати на 1000 гривень всім щепленим: чи можна їх витратити на книжки?
Президент анонсував сертифікати на 1000 гривень всім щепленим: чи можна їх витратити на книжки?
16 / 11 / 2021

Вчора, 15 листопада, президент Володимир Зеленський анонсував виплати всім повністю вакцинованим жителям України. 1000 гривень можна буде отримати у додатку «Дія» та витратити на спорт, культурне дозвілля чи подорожі всередині країни. Таким чином держава хоче підтримати ті галузі економіки, що найбільше постраждали від пандемії.

«Програма працюватиме так — кожен, хто отримав два щеплення, зможе отримати одну тисячу гривень. Швидко та зручно, тобто через додаток «Дія». За ці гроші можна буде придбати абонемент до спортзалу чи фітнес-клубу, відвідати кінотеатр, театр, музей, концертний зал чи виставковий центр. Або купити квитки для подорожей усередині країни, на внутрішні авіа та залізничні перевезення», — заявив Володимир Зеленський. 

У відеозверненні Зеленський сказав, що «держава нікого не залишить без підтримки», тому ми віримо, що в процесі створення механізму цих виплат не забудуть і про книжкову галузь. 

«Оскільки анонсована виплата має мотивувати “антивакцинаторів” до щеплення, то результат цієї ініціативи буде просто чудовим. Ще краще, якщо витратити ці кошти можна буде справді не безконтрольно, як минулорічну допомогу ФОПам у розмірі 8 тисяч гривень, а виключно на культурні чи спортивні послуги і товари або на внутрішній туризм. Я не сумніваюся, що  в затвердженому списку допустимих витрат будуть книжки і, якщо українці — європейці, то вони, як і мешканці країн ЄС, витратять на книжки 70% від отриманої тисячі. Сподіваюся, будуть встановлені обмеження, що купувати книжки можна лише українських видавництв і виключно державною мовою. Це дуже підтримає видавців і книгарів у цей скрутний час. А Інститут заодно отримає вже апробований механізм впровадження сертифікатів на безкоштовне придбання книжок для 14-річних громадян України і батьків новонароджених», — коментує ініціативу Президента України директорка Українського інституту книги Олександра Коваль

У своєму відеозверненні Володимир Зеленський не акцентував уваги на книжковій галузі. Але сьогодні прессекретар президента Сергій Никифоров в коментарі для Української правди в переліку послуг зазначив і книги. 

Оголосити правила і всіх учасників програми підтримки обіцяють 19 грудня. 

Всього Зеленський планує виділити 6 мільярдів гривень: 3 мільярди — до кінця цього року, а ще 3 млрд — на початку 2022-го.