Президент України підписав Закон, спрямований забезпечити реалізацію програми надання державної допомоги на придбання книг
Президент України підписав Закон, спрямований забезпечити реалізацію програми надання державної допомоги на придбання книг
18 / 06 / 2024

Президент України Володимир Зеленський підписав проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання державної допомоги на придбання книг. Про це свідчить інформація в картці законопроєкту, що передали від Офісу Президента до Верховної Ради.

Закон, зокрема, передбачає надання державної допомоги  на придбання книг для українців, яким виповнилося 18 років. Сума державної допомоги складатиме 908 гривень. Витратити ці гроші на книги можна буде за допомогою  застосунку «Дія».

На державну допомогу на придбання книг  в державному бюджеті на 2024 рік  виділено 372 491 200 грн.

“Ми в Українському інституті книги з великою відповідальністю і надією беремося за реалізацію програми надання фінансової допомоги на придбання україномовних книжок громадянам України, яким у 2024 році виповнилося чи виповниться 18 років. Ми працюватимемо за порядком, погодженим з Мінцифрою та з Ощадбанком. Заплановано, що механізм надання допомоги буде аналогічним ЄПідтримці, тобто, всі громадяним після досягнення 18 років отримуватимуть сповіщення в Дії про те, що вони можуть отримати призначену допомогу на спеціальну платіжну картку, а після отримання придбати книжки в одного чи кількох зареєстрованих розповсюджувачів книжкової продукції. Сподіваюся, що більшість скористається цією пропозицією. Читачі отримають нові видання, на які їм, імовірно бракувало коштів, а видавці отримають потужне фінансове вливання, щоб додатково видати ще 1,5 - 2 млн примірників нових книжок. Чудових рукописів у видавничих портфелях предостатньо. Віримо, що фінансування програми буде продовжене і в наступні роки”, — додає директорка Українського інституту книги Олександра Коваль.

Після набрання чинності згаданим проєктом Закону (набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування) та  погодження і затвердження відповідних нормативно-правових документів, зокрема, Порядку надання державної допомоги на придбання книг, в якому визначатимуться умови та механізм надання державної допомоги на придбання книг, Інститут оголосить про запуск програми. Додаткова інформація про це буде розміщена на офіційному сайті, в соцмережах Інституту та на ресурсах МКІП.