Проєкт “Tales of EUkraine” — запрошуємо видавців!
Проєкт “Tales of EUkraine” — запрошуємо видавців!
20 / 12 / 2022

Український інститут книги радий анонсувати проєкт “Tales of EUkraine”, котрий буде реалізований у співпраці з Федерацією європейських видавців, Асоціацією італійських видавців, Польською Книжковою Палатою, Німецькою асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів, Асоціацією румунських видавців, Болгарською книжковою асоціацією, Асоціацією видавців і книготорговців Словацької Республіки в межах грантової підтримки Creative Europe до грудня 2024 року.

Проєкт “Tales of EUkraine” покликаний створити книги-білінгви для українських дітей віком 3-8 років, котрі були змушені покинути Україну через російську агресію. Його мета — зміцнити міжкультурні мости України та європейських країн, популяризувати українську літературу за кордоном, покращити комунікацію між українськими дітьми та місцевими дітьми, підтримати українських авторів і видавців, а також налагодити їхню співпрацю з іноземними  колегами.

  • У межах програми буде створено не менше 40 видавничих проєктів та розповсюджено понад 300 000 книжок у бібліотеках і школах шести європейських країн: Болгарії, Німеччини, Італії, Румунії, Польщі та Словаччини. У кожній країні-учасниці буде видано 5-10 назв книг накладом не менше 8000 примірників кожної. 

 

З яких етапів складатиметься проєкт?

  1. Для участі у програмі українські видавці надсилають до УІК власні книжкові пропозиції.
  2. Український інститут книги формує перелік книжок, які підходять для двомовного формату видання, та передає Федерації європейських видавців.
  3. Іноземні партнери залучають до участі у проєкті видавців із країн своєї локалізації.
  4. Європейські видавці купують права на твори та ілюстрації в українських правовласників, перекладають та друкують видання. Свій вибір вони здійснюють за координації та під наглядом національних асоціацій видавців. Український інститут книги жодним чином не впливатиме на вибір іноземних видавців і не нестиме відповідальності за те, які з запропонованих книг були обрані для проекту.
  5. Іноземні партнери за кошти гранту  купують в європейських видавців наклади друкованих видань, виготовлені видавцями за собівартістю.
  6. Іноземні партнери розповсюджують книги між школами, бібліотеками та іншими центрами, де ті будуть доступні українським дітям-біженцям та їхнім одноліткам у приймаючих країнах.



Федерація європейських видавців координуватиме дистрибуцію книг у європейських країнах та візьме на себе частину витрат, яку не покриває фінансування грантової програми Creative Europe. 

Для участі у програмі “Tales of EUkraine” видавцям потрібно заповнити форму за посиланням.

Запрошуємо та чекаємо відповідей до 25 грудня 2022!