Програма поповнення фондів публічних бібліотек: поширені помилки та поради
Програма поповнення фондів публічних бібліотек: поширені помилки та поради
11 / 10 / 2018

Друзі!

Ми вже активно приймаємо заявки від видавництв для участі у програмі Поповнення фондів публічних бібліотек #уік_бібліотеки і хочемо розповісти вам про найпоширеніші помилки, які ми вже знаходимо в документах.

 

Перша помилка: звернення у листі-поданні оформлюється не до Українського інституту книги, а до інших відомств (наприклад, Мінкультури).

Виправлення: у листі-поданні ви звертається до Державної установи «Український інститут книги». Ми також додали цей момент у інформацію про програму на нашому сайті.

 

Друга помилка: перед друком Додатку1 не приховується остання колонка з назвою видавництва.

Виправлення: Додаток1 подається до Інституту в друкованому та електронному видах. В електронному варіанті нічого змінювати не треба, а ось друкована версія є документом суворої звітності, розмір якого розраховано на аркуші А4 чітко під 15 колонок. Саме тому в інструкції ми просимо вас ПРИХОВАТИ 16 колонку в документі і лише потім друкувати.

Третя помилка: Невідповідність даних на книжці та у наданих документах.

Виправлення: Звертайте увагу на рік видання та ISBN. Подані вами в документах дані мають збігатися з надрукованими у книжці.

 

Важливо: наголошуємо, що при перевірці документів від видавництв ми звертаємо увагу на наявність у видавця «виключних майнових прав».

Що це означає?

Наказом Міністерства культури України від 10 вересня 2018 року № 797 затверджений Порядок відбору книжкової продукції, що пропонується до закупівлі для поповнення бібліотечних фондів, яким визначено обов’язкові документи, що додаються до листа-подання від видавця для участі у відборі книжкової продукції, зокрема копії документів, що підтверджують наявність у видавця виключних майнових прав інтелектуальної власності на твір. Видавці, укладаючи договори, не завжди розуміють суть поняття “виключні майнові права”, яке є законодавчо визначеним.

Так, авторські права можна поділити на особисті немайнові, виключні майнові та невиключні майнові. Закон України "Про авторське право і суміжні права" визначає: виключне майнове право - це особливе право особи, яка володіє авторським правом на твір, використовувати його лише самостійно, забороняти таке використання іншим особам та надавати іншим особам ліцензії на використання. Цей же закон у ст. 33 визначає, що майнові права, не визначені у договорі, вважаються непереданими, а Цивільний кодекс України у ст. 1109 регламентує: вважається, що за ліцензійним договором надається невиключна ліцензія, якщо інше не встановлено ліцензійним договором. Це означає, що у договорі має чітко й однозначно йтися про передачу “виключних майнових прав” та перелічено права, що передаються. Формулювання “передача виняткових прав”, “передача права на багаторазове використання” й будь-які інші не означають передачі виключних майнових прав.

Тому за наявних нормативних підстав для проведення програми державних закупівель книжок для бібліотек ми повинні послуговуватися категорією “передача виключних майнових прав” і просимо видавців дотримуватися саме такої термінології.

 

Нагадуємо, що інформація про програму є на нашому сайті: https://book-institute.org.ua/news/programa-popovnennya-bibliotechnih-fondiv

Також радимо підписатися на нашу сторінку в Facebook та Instagram, щоб оперативно отримувати інформацію.