Розпочалася Брюссельська книжкова виставка
Розпочалася Брюссельська книжкова виставка
04 / 04 / 2024

Сьогодні, 4 квітня, стартує Брюссельська книжкова виставка (Foire du Livre de Bruxelles) — щорічна книжкова подія, започаткована 1969 року в Брюсселі, Бельгія. Виставка покликана об'єднати різних гравців книжкового світу та залучити аудиторію, далеку від читання, до світу книги (неписьменних, людей похилого віку, людей з інвалідністю, людей з особливими потребами тощо). Це книжкова подія, сфокусована на франкомовному ринкові, цьогоріч відбувається з 4 по 7 квітня. Щороку книжкову виставку в Брюсселі відвідують близько 20 000 відвідувачів. Почесним гостем цьогорічного ярмарку є Європейський Союз, щоб відкривати та знайомитися з сучасною європейською літературою.

Україна бере участь у Брюссельській книжковій виставці з національним стендом уперше. Гаслом участі є Fragility of Existence (Крихкість існування). 

«Це третя франкомовна країна, де Інститут є організатором чи співорганізатором національного стенда. Два роки поспіль Україна брала участь на ярмарку в Монреалі, до того був Париж, зараз — Брюссель. Головна мета — збільшити кількість перекладів української літератури французькою мовою, а для цього нам потрібно збільшити присутність на франкомовних ярмарках», — говорить Олена Одинока, заступниця директорки Українського інституту книги з питань міжнародної співпраці.

На національному стенді свої книги представляють 7 українських видавництв: НК-Богдан, ТУТ, Мала академія наук України, Парасоля, Вільний вітер, Саміт-книга та Час Змін Інформ. Загалом відвідувачі виставки зможуть познайомитися із близько 80 українськими виданнями.

У літературній програмі Брюссельської книжкової виставки, зокрема, розмова «Writing in war: resistance or resilience» між українською поеткою Любою Якимчук та хорватською письменницею Željka Horvat Čeč та розмова «The enlargement of Europe: what are the challenges?» між українським письменником Андрієм Курковим та австрійським поетом Робертом Менассе.

Сьогодні український національний стенд відвідала Тимчасово повірена у справах України в Королівстві Бельгія та у Великому Герцогстві Люксембург Наталія Аношина.

Завдячуємо організаторам Брюссельської книжкової виставки за безкоштовне надання місця для національного стенда та обладнання.

Наші партнери: Брюссельська книжкова виставка, Міністерство культури та інформаційної політики України, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська бібліотечна асоціація.