Розподіл книжок до бібліотек
Розподіл книжок до бібліотек
30 / 11 / 2018

Після завершення переговорної процедури та підписання договору між видавцями й Українським інститутом книги у програмі Поповнення фондів публічних бібліотек настане дуже відповідальний етап — доставка та розподіл книжок українськими публічними бібліотеками. Пояснюємо, як відбувається ця процедура і які бібліотеки отримають свіжі видання.

 

1. Куди вирушають книжки зі складів видавництв?

Надруковані книжки, що пройшли відбір та переговорну процедуру, за рахунок видавництв відправляють до національних та обласних універсальних наукових бібліотек, які контактують з Інститутом (повний перелік книгозбірень шукайте тут). Книжки їдуть не самі, а з супроводжувальними документами — видатковими.

 

2. Що відбувається далі?

Бібліотеки приймають книги згідно з переліком у видаткових, підписують їх і надсилають документи видавцям.

 

3. Як відбувається наступний розподіл книжок?

Обласні бібліотеки розподіляють книжки до районних бібліотек і бібліотек ОТГ (об’єднаних територіальних громад). Важливо зазначити, що кінцеві отримувачі мають самі подбати про те, як забирати книжки. Минулого року разом із відповідними документами (дорученнями, актами й видатковими) вони забирали їх самі — надсилання книжок обласними бібліотеками не передбачене. Цьогоріч процедура поки залишається незмінною.

 

4. Книжок на область приходить менше за кількість бібліотек, які там існують. За яким принципом обласні бібліотеки визначають, кому дістануться книжки?

Щоб розібратися з цим запитанням, ми звернулися до директорки Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки Тетяни Зеленської. Тож наводимо вам реальний приклад:

“У Полтавській області книжки розподіляють на районні й міські централізовані бібліотечні системи (ЦБС) — у нашій області їх 28 — та бібліотеки об'єднаних територіальних громад (ОТГ) — їх 26. Ці книжки районні бібліотеки вже передають у сільські. Їх зазвичай більше, ніж книжок, які потрапили до районної бібліотеки, тож доводиться визначити, які сільські бібліотеки отримають видання. Пріоритетом у цьому виборі є кілька факторів: кількість читачів у селах й активність роботи бібліотек. Цю інформацію обласні бібліотеки зазвичай отримують через звіти”.

 

5. Як бібліотеки визначали, які книжки їм потрібні?

Ми вже пояснювали раніше, чому програма відбувається у стислі терміни. Тому на опрацювання переліку відібраних Експертною радою видань та формування попиту вказані бібліотеки мали дуже мало часу. Проте вони впевнено та вчасно впоралися з цим завданням, що дало змогу не затримувати реалізацію Програми та рухатися вперед.

 

6. Які документи про програму ще чекають затвердження?

Повідомляємо, що станом на 30 листопада 2018 ми не отримали затвердження ще двох документів:

- затвердженого Кабміном переліку книжок до закупівлі

- довідки Міністерства фінансів про внесення змін до бюджетного розпису

На жаль, рухатися далі і переходити до договірної процедури (укладання договорів з видавцями) без них ми не можемо. Чекаємо і віримо, що все буде добре!

 

Реалізація програми Поповнення фондів публічних бібліотек ще триває, проте наша команда вже робить висновки й занотовує помилки, щоб використати цей досвід у 2019 році. Нагадуємо, що ми відкриті до пропозицій та спілкування — листи можна надсилати нам на [email protected] або писати у Facebook чи Instagram.