Щодо процедури укладення договорів з видавцями
Щодо процедури укладення договорів з видавцями
07 / 11 / 2018

Український інститут книги є державною установою і діє виключно в межах повноважень, наданих чинним законодавством, зокрема Бюджетним кодексом, Порядком використання коштів, Порядком відбору книжкової продукції, іншими нормативно-правовими актами.

 

Відповідно до пункту 15 Порядку відбору книжкової продукції придбання книжок здійснюється Інститутом відповідно до переліку книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів, рекомендованої до закупівлі Експертною радою, затвердженого Кабінетом Міністрів України та у порядку, встановленого Законом України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон).

 

Для видавців, чиї книжки потрапляють у закупівлю 2018 року, це означає, що договір може бути укладено лише після проходження всіх процедур, передбачених цим Законом. 

 

За інформацією, розміщеною на сайті Мінкультури,  7 листопада 2018 року Кабінет Міністрів України затвердив Перелік книжкової продукції для поповнення бібліотечних фондів у 2018 році (саме рішення Уряду ще не опубліковане офіційно, оскільки його оформлення відповідно до регламентних вимог потребує певного часу). Наступні кроки такі:

 

1. Тендерний комітет Інституту внесе зміни до річного плану закупівель, які мають бути опубліковані на порталі Прозоро.

 

2. Тендерний комітет обере форматом переговорну процедуру закупівлі. Після цього ми надішлемо видавцям запрошення на переговори.

 

3. Орієнтовно, в період з 12 по 23 листопада 2018 року, в приміщенні Інституту будуть проведені переговори з усіма 92-ма видавцями.

 

4. За результатами переговорів тендерним комітетом приймається рішення про намір укласти договір, яке також публікується на веб-порталі Прозоро.

 

5. Потім, відповідно до вимог Закону, протягом 10 днів це рішення може бути оскаржене. І лише після цього, тобто не раніше ніж через 10 днів, і не пізніше ніж через 20 днів після публікації рішення про намір укласти договір, Інститут має право укласти з видавцем договір про закупівлю книжкової продукції.

 

Ще раз зазначимо, що кошти на закупівлю книжкової продукції в кошторисі Інституту на 2018 рік не передбачені, і мають бути перерозподілені у встановленому Бюджетним кодексом України порядку з інших напрямів діяльності Інституту (з видатків споживання на видатки розвитку) в межах бюджетної програми КПКВК 1801560 «Забезпечення діяльності Українського інституту книги, випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга». З цією метою Мінкультури підготувало та надіслало на погодження до заінтересованих міністерств проект розпорядження Кабінету Міністрів про перерозподіл видатків. 31 жовтня цей проект розпорядження був прийнятий Урядом і ми чекаємо на його офіційну публікацію.

 

Отже, бюджетні кошти для здійснення закупівлі книжкової продукції, і право укладати договори про закупівлю з’являться в Інституту лише після погодження цього перерозподілу Комітетом Верховної Ради з питань бюджету, внесення Мінфіном відповідних змін до бюджетного розпису та затвердження паспорта бюджетної програми КПКВК 1801560 «Забезпечення діяльності Українського інституту книги, випуск книжкової продукції за програмою «Українська книга» на 2018 рік в новій редакції (спільний наказ Мінкультури та Мінфіну). І ще один важливий нюанс - відповідно до статті 10 Закону України «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні» рішення директора Інституту щодо укладення договорів на суму, що перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати (на сьогодні це 372,3 тис. гривень), а таких буде понад 60% від загальної кількості, має бути попередньо погоджене Наглядовою радою Інституту.

 

Всі перелічені процедури команда Інституту намагатиметься встигнути зробити в найкоротші строки, щоб укладання договорів можливо було здійснити орієнтовно в період часу з 26 листопада по 7 грудня 2018 року.