Сертифікати на придбання книг будуть доступні в Дії: Верховна Рада України ухвалила відповідний законопроєкт
Сертифікати на придбання книг будуть доступні в Дії: Верховна Рада України ухвалила відповідний законопроєкт
09 / 11 / 2023

Верховна Рада України 8 листопада ухвалила законопроєкт № 9568 про внесення змін до деяких законів України щодо уточнення діяльності Українського інституту книги з підтримки розповсюджувачів видавничої продукції та надання сертифіката на придбання книг. 

Таке рішення парламенту дозволяє Міністерству культури та інформаційної політики України спільно з Українським інститутом книги розробити та впровадити механізм надання державної допомоги на придбання книг завдяки мобільному додатку Єдиного державного вебпорталу електронних послуг – Дії.

Отримати державну допомогу зможуть громадяни, які досягли 18 років на час набуття законом чинності, а також батьки новонароджених дітей (з 1 січня після скасування воєнного стану). Це дозволить розширити доступ для молоді до нової якісної української книги та стимулювати розвиток читання. 

Ухвалення закону дозволяє також запустити програму субсидій на відшкодування витрат на оренду приміщень для книгарень. Механізм надання державної субсидії сприятиме тому, що книжкові магазини з усієї України зможуть отримати компенсацію за оренду приміщень, що використовують для розповсюдження книг. Очікуємо, що це сприятиме розширенню мережі книжкових магазинів у різних регіонах країни.

Окрім цього, таке рішення Верховної Ради пришвидшить ухвалення постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку надання державної субсидії розповсюджувачам видавничої продукції (книжкової продукції)», яка унормовує механізм надання державної субсидії книгарні.