Стали відомі імена переможців першого інклюзивного літконкурсу імені Дмитра Ружевича
Стали відомі імена переможців першого інклюзивного літконкурсу імені Дмитра Ружевича
17 / 05 / 2021

14 травня об 11:00 в Українському кризовому медіа-центрі відбулася презентація першого в Україні Інклюзивного літературного конкурсу для дітей та юнацтва імені Дмитра Ружевича, започаткованого Видавничим центром «12» у 2020 році та підтриманого Українським інститутом книги й Донецькою обласною держадміністрацією.

До події долучилися: Олена Осмоловська, письменниця, директорка Видавничого центру "12", доцентка Київського університету імені Бориса Грінченка, ініціаторка конкурсу; Марія Артеменко, письменниця, методистка Лабораторії дитячого читання НЦ «Мала академія наук України», експертка Простору української дитячої книги BaraBooka; Мар'яна Лелик, письменниця, літературна редакторка, тренерка з ейдетики та мнемотехніки, володарка спецвідзнаки "Коронації слова" "Terra інклюзія" 2018 року; Анастасія Ярошик, начальниця відділу промоції читання Українського інституту книги; Євгенія Пірог, письменниця, сценаристка, авторка та організаторка проєкту "Дмитрикова бібліотека".

Організатори зазначають, що на конкурс 2021 року надійшло 153 роботи від учасників до 18 років з різних міст та містечок України. Цьогоріч кількість рукописів втричі перевищує кількість робіт, надісланих на конкурс у 2020. Серед них було кілька творів від 19-річних учасників. Журі одноголосно вирішило долучити їх до конкурсу, а вже наступного року розширити вік учасників конкурсу до 19 років.

Члени журі конкурсу оголосили імена переможців у трьох вікових номінаціях: “Юнацтво”, “Підлітки”, “Діти”. У категорії “Юнацтво” перемогу здобув Паньков Олександр з Дніпропетровської області з оповіданням «Зона». Юнак переконаний, що для людини надзвичайно важливо завжди залишатися у зоні «Любові». 

У номінації “Підлітки” перемогли одразу двоє авторів: Пасько Максим з Києва з оповіданням “Внутрішня сила” та Гафяк Олена з м. Кременчук Полтавської області з твором “Його мрія”. Максим захоплюється програмуванням, кіберспортом, астрономією, подорожами, а Олена обожнює подорожувати, знайомитися з цікавими людьми, читати, а також захоплюється малюванням та вихованням домашнього улюбленця — лабрадора Арчі.

У категорії “Діти” переміг Полонський Артем з Полтавщини з твором “Про мене”. Хлопчик любить казки та сімейні свята, а також охоче складає конструктори.

Відеовізитівки від переможців конкурсу можна переглянути за посиланням: https://cutt.ly/WbJdQpO  

Фіналістам конкурсу будуть відправлені набори сучасних українських книжок від партнерів конкурсу. Вони також матимуть змогу особисто поспілкуватися з українськими письменниками, які пишуть на тему інклюзії. Крім того, на переможців чекає рік творчої промоції від Видавничого центру «12» — роботи переможців і фіналістів будуть опубліковані в електронній збірці конкурсу.

Прийом рукописів тривав до 31 березня 2021 року. З умовами конкурсу можна ознайомитися на сайті “Інклюзивна література” (https://inclusivebooks.org/index.php/support-the-project) та Українського інституту книги.

Переглянути трансляцію заходу можна за посиланням: https://youtu.be/-2wKfDUWaPM 

Презентація результатів конкурсу доступна за посиланням: https://cutt.ly/YbKsWUx 

Мар'яна Лелик, письменниця, літературна редакторка, тренерка з ейдетики та мнемотехніки, володарка спецвідзнаки "Коронації слова" "Terra інклюзія" 2018 року: 

У номінації "Підлітки" творів виявилося чи не найбільше. Проте вразило розмаїття тем. Головні герої оповідань - унікальні люди, які, попри всі перешкоди, змогли зберегти силу духу, здолати перешкоди. Юним авторам вдалося вловити й описати ті моменти, які є надзвичайно важливими для інклюзивної літератури - емоційну складову. Саме емоції, наше ставлення одне до одного є лакмусовим папірцем на визначення толерантності в суспільстві. Оповідання - глибокі, філософські, жартівливі, - такі різні й водночас про одне - кожен із нас важливий, особливий, унікальний”.

Олена Осмоловська, письменниця, директорка "Видавничого центру "12", доцентка Київського університету імені Бориса Грінченка, ініціаторка конкурсу: 

Інклюзивний літературний конкурс для дітей та юнацтва імені Дмитра Ружевича- це чудовий інструмент культурної комунікації у сучасному суспільстві. Кожен учасник конкурсу доклав чималих зусиль не лише для розвитку інклюзії в Україні, а й до свого власного розвитку. Наші діти – щирі й талановиті і вони мають бути включеними у суспільство рівних можливостей та порозуміння”. 

Євгенія Пірог, письменниця, сценаристка, авторка та організаторка проєкту "Дмитрикова бібліотека": 

Книгочитання – це подорож крізь емоції. Інклюзивна складова, що вирізняє наш конкурс, додає і читачам, і юним авторам взаємне занурення у емпатію. А це визначальний крок до спільного щастя”.

Марія Артеменко, письменниця, методистка Лабораторії дитячого читання НЦ «Мала академія наук України», експертка Простору української дитячої книги BaraBooka, зауважила:
“Сучасне суспільство розуміє інклюзію по-різному, і часто – занадто вузько й категорично. Проте нове покоління демонструє нові погляди – толерантні й прогресивні. Інклюзія буває інакшою – не лише фізичною, але й ментальною, емоційною, культурною врешті-решт, проте у жодному разі від неї не потрібно дистанціюватися. Є інший шлях – спробувати зрозуміти і трансформувати у прийняття. Конкурс сприяє такому розширенню меж інклюзії та її рецепції суспільством. Водночас, кожна дитяча робота – це впевнений крок до свідомої спільноти, готової допомагати кожному, хто цього потребує”.

Анастасія Ярошик, начальниця відділу промоції читання Українського інституту книги:
“Підтримка соціально значимих ініціатив, спрямованих на промоцію читання,  створення умов безбар'єрності у творчому самовираженні, є важливою, як з боку державних інституцій, так і локальних громадських об'єднань. Доступність книжки та забезпечення рівних можливостей читання  входить до завдань, окреслених у Стратегії розвитку читання 2021-2025 рр. У своєму інтерв'ю Дмитро говорив, що книга єднає людей. Цей літературний конкурс лише підтверджує його слова. Нас, як партнерів конкурсу, тішить зростання кількості надісланих робіт. Це говорить про зацікавленість в  інклюзивній літературі в Україні. Вірю, що завдяки конкурсу імені Дмитра Ружевича українське письменництво збагатиться новими авторами, які  не ділять життєві теми на "зручні" і "незручні", а формують нові наративи, що базуються на цінностях інклюзії, толерантності та поваги до інших”.

Довідково: 

Дмитро Ружевич, на честь якого започатковано Всеукраїнський інклюзивний літературний конкурс, — 17-річний хлопець-книголюб із села Сергіївка на Донеччині, якому пересування у колісному кріслі не завадило стати рекордсменом України та отримати звання "наймолодшого директора приватної бібліотеки". 

Український інститут книги – державна установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, покликана формувати державну політику у книжковій галузі, провадити промоцію книгочитання в Україні, підтримувати книговидавничу справу, стимулювати перекладацьку діяльність, популяризувати українську літературу за кордоном.