Стартує конкурс книжкових інста-відгуків Крец!
Стартує конкурс книжкових інста-відгуків Крец!
19 / 02 / 2020

19 лютого стартує всеукраїнський конкурс книжкових відгуків «Крец!». Організатори – Український інститут книги спільно з Майстернею історій, літературною премією підлітків Навиворіт і Мистецьким фестивалем Ї.
 

У рамках конкурсу підлітки з усієї України писатимуть відгуки в Інстаграмі, щоби поділитися думками про незабутніх персонажів та персонажок художньої літератури. 


Умови участі:

Розкажи про персонажа або персонажку книги, які не виходять із твоєї голови, які точно реальні, бо занадто правдоподібні щоби бути вигаданими. Про персонажа, який тебе страшно бісить, або в якого ти закоханий. Який зробив тобі боляче. Про персонажа, яким ти хотів би бути. Якого поставиш на локскрін. Розкажи про персонажа, з яким ти знаєш весь фан-контент, і тобі все одно замало. Про персонажа, через якого ти засмучений, що не ти його придумав.

 

Навчаєшся у 8-11 класах? Тобі 14-17 років? Обери найцікавішого персонажа або персонажку, запость у себе в Інстаграм-профілі допис про нього або неї та долучайтеся великої спільноти читачів і читачок! Більше деталей шукай у гугл-формі: https://forms.gle/bXYs9CzL4hDqy3zaA

 

Відмічай на фото @navyvorit_teen_award та @bookinstitute.ua, не забувай про видавців і перекладачів – вони плідно працюють, щоби книжка з’явилася українською. 

 

Із 1 до 13 квітня підліткове журі, яке складається з учасників премії Навиворіт і Майстерні історій обере обере 10 відгуків і запросить їхніх авторів і авторок із собою на Мистецький фестиваль Ї в Тернопіль із 7 до 9 травня. У рамках фестивалю Український інститут книги організує заходи для підлітків про критику й журналістику, сніданки з авторами та багато іншого! Учасники Майстерні історій та журі премії Навиворіт проведуть із усіма фіналістами й фіналістками три дні, щоби поговорити про улюблені книжки, життя, Всесвіт і все інше.

 

Поради щодо написання відгуків укладаються в шість пунктів:

  1. Не переказуй сюжет історії. Розкажи про шлях персонажа та конфлікти, у яких персонаж розкривається з неочікуваної для вас сторони.

  2. Пам’ятай, що правдоподібні персонажі – це комплексні особистості, вони мають як хороші, так і погані сторони. Не забудь розказати нам про них.

  3. Пиши винахідливо й зухвало, шукай найбільш точні слова для висловлювання.

  4. Почни текст із речення, яке б змусило нас читати далі.

  5. Коли слідуєш правилам, не забувай: усе, що не заборонено – дозволено.

  6. Здивуй нас, а головне – себе!

Розкажи, чим цікаві герой або героїня книжки? У чому ви схожі або навпаки – разюче відрізняєтеся? Яка їхня історія? Зазнач у відгуку, будь ласка, автора, назву книжки, видавництво й переклад. 

Цю ініціативу створили для того, щоби підліткова література в Україні ставала якіснішою, а видавці й автори зрозуміли, що підлітки – вимогливі читачі.

У профілі @navyvorit_teen_award є гуглформа, заповнивши яку, ви стаєте частиною активних підліткових читачів і читачок України! Наснаги вам і нехай усе буде «Крец!»

Український інститут книги – державна установа при Міністерстві культури, молоді та спорту України, покликана формувати державну політику у книжковій галузі, провадити промоцію книгочитання в Україні, підтримувати книговидавничу справу, стимулювати перекладацьку діяльність, популяризувати українську літературу за кордоном.

Майстерня історій – письменницька студія для підлітків від 12 до 21 року, заснована у 2015 році. Резиденти навчаються творчому письму, художньому перекладу та документальному театру. У 2018 році створили літературну премію «Навиворіт» – першу українську підліткову премію, яка відзначає книги для підлітків. видані в Україні.

Мистецький фестиваль Ї – культурна подія в Україні, яка поєднує різні креативні індустрії: літературу та видавничу справу, музичне, аудіальне та художнє мистецтво, кінематограф та фотографію. Щороку  фестиваль збирає митців зі всієї України та найближчого зарубіжжя для презентації книг та музичних альбомів, картин, кінострічок, світлин та проведення гострих дискусій на важливі для суспільства та національної культури теми. Цьогоріч подія відбудеться 6-10 травня в Тернополі.

Контактна особа,
Павло Коробчук
[email protected]
(068) 8227211