Топ-5 книг, що допоможуть зрозуміти Україну, частина 1
Топ-5 книг, що допоможуть зрозуміти Україну, частина 1
10 / 03 / 2022

Книга — потужна зброя тривалої дії. Через тексти ми пізнаємо світ, завдяки їм формуємо свої погляди абсолютно на все. І щоб краще пізнати рідну країну, її історію, зрозуміти події, що відбуваються в Україні зараз, ми підготували для вас підбірки книг. Діліться ними зі своїми закордонними друзями, адже всі ці книжки виходили за підтримки Програми підтримки перекладів у різних країнах світу.

Після 2014 року суспільно активні українці зазнавали репресій на тимчасово окупованих територіях Донбасу та в анексованому Криму. «Хроніка одного голодування. 4 з половиною кроки», Олега Сенцова та «Світлий Шлях: історія одного концтабору» Станіслава Асєєва — книги-рефлексії політичних в’язнів, вони діляться жахливим досвідом, який їм довелося пережити у ХХІ столітті. Яке життя в місцях, де ламають не тільки кістки, а й волю? Дві історії ув’язнення людей, які не відмовилися від власної позиції. 

Іноземним друзям можете порадити книгу Сенцова німецькою, а книгу Асєєва — німецькою та французською

Якщо хочете більше дізнатися про те, що відчували українці після початку АТО у 2014 році, почитайте роман «Доця» Тамари Горіха Зерня. Час усе втрачати й час знаходити нове. Це розповідь про неймовірну трансформацію героїні, каталізатором якої стала війна на Донбасі. «Доцю» можна читати македонською та латвійською.

«Червоний голод. Війна Сталіна проти України» Енн Епплбом (пер. Маттінґлі Дарія, Кисіль Оксана) — важлива книга для розуміння Голодомору. Авторка опрацювала усні спогади, щоденники, документи, дослідження українських та закордонних науковців, аби довести, що ця трагедія — не результат природного лиха, а штучна, завчасно спланована Сталіним операція по знищенню українського народу. А щоб правильно розмовляти з дітьми (або навіть із самим собою) про війну та розповісти те, що ви прочитали з попередніх книг, зверніть увагу на книжку «Війна, що змінила Рондо» Андрія Лесіва та Романи Романишин. Чудова книга, що просто пояснить складні речі та залишить місце для надії й оптимізму, попри всі болючі шрами. Зверніть увагу на її переклад англійською.