Топ-5 книг, що допоможуть зрозуміти Україну, частина 2
Топ-5 книг, що допоможуть зрозуміти Україну, частина 2
11 / 03 / 2022

Книга — потужна зброя тривалої дії. Через тексти ми пізнаємо світ, завдяки їм формуємо свої погляди абсолютно на все. І щоб краще пізнати рідну країну, її історію, зрозуміти події, що відбуваються в Україні зараз, ми підготували для вас підбірки книг. Діліться ними зі своїми закордонними друзями, адже всі ці книжки виходили за підтримки Програми підтримки перекладів у різних країнах світу.

«Як працює путінська пропаганда», Микола Давидюк. Усе про «рускій мір»: як його насаджують, як працює гібридна війна, а головне — як боротися проти дезінформації. 

У час, коли російські війська перетнули поріг наших домівок, необхідно якомога більше дізнаватися про «стиль роботи» суперника. Іноземні читачі з цієї книжки зрозуміють, як саме російська пропаганда впливала на українське суспільство, а може, на їхні країни теж.

Книга перекладена німецькою.

Україна — домівка для десятків різних народів. Не знали? Прочитайте «Наші інші. Історії українського різноманіття» Олесі Яремчук. У цій книзі зібрані історії німців, вірменів, євреїв, турків-месхетинців і багатьох інших національних спільнот. Після прочитання ви вже ніколи не повірите, що Україну можна звинувачувати в націоналізмі. Якщо ваші німецькомовні друзі ще мають певні сумніви або ж хочуть більше дізнатися про різноманітність України, покажіть їм переклад німецькою.

Шукаєте художні твори про АТО? Книга Олафа Клеменсена «Літо-АТО» — про містично пережиті та поетично трансформовані у вигляді прозових мініатюр події, які відбувалися під час боротьби українців та всього, що їх оточує, за свободу на Майдані, в зоні АТО та в інші історичні періоди, наприклад, коли на землю прийшли шотландці. 

Якщо зацікавились, у книгарнях Польщі має бути переклад.

Різницю між художньою вигадкою і реальними фактами спробуйте знайти на сторінках книги «THE UKRAINE» Артема Чапая. Книга описує понад десять років сучасної України, це колаж з хороших і не дуже, молодих і трохи старших історій, що разом формують цілісну картину нашої держави.

Для тих, хто хоче більше знати про Донбас, — книга «"Я змішаю твою кров із вугіллям". Зрозуміти український Схід» Олександра Михеда. Письменник їздив Сходом, збирав історії та міфи місцевих мешканців, розмовляв з відомими культурними діячами, які тут народилися. Робив усе, аби дослідити історію та пояснити сьогодення Донбасу. 

Є й переклад німецькою.