Удар по харківській друкарні «Фактор-друк»: наслідки для видавництва «Ранок»
Удар по харківській друкарні «Фактор-друк»: наслідки для видавництва «Ранок»
04 / 06 / 2024

У видавництві «Ранок» повідомили про стан їхніх книг і підручників після російського ракетного удару по харківській друкарні «Фактор-друк» 23 травня 2024 року.
 
Повністю знищено частину накладу підручників із німецької мови для 7 класу видавництва «Ранок». Із усієї партії, що розміщувалася в одному з найбільш пошкоджених приміщень типографічного комплексу, збереглося лише кілька примірників видання з різними ступенями пошкоджень. На момент удару в друкарні зберігалося понад 80 тисяч таких підручників, котрі вже були надруковані та найближчим часом мали бути відвантажені для подальшого перевезення до логістичних центрів видавництва «Ранок», а відтак — до українських шкіл. Окрім них, в одному з приміщень типографічного комплексу зберігалися художні видання видавництва, зокрема такі книги для дітей, як: «Книжка про важливе» М. Горянської, Н. Донської; «Кіт-детектив Альф», «Хвостаті історії» Юліти Ран; «Велика енциклопедія для чомусика» Г. Булгакової; «Фібі та її єдинорозя» Дани Сімпсон; «Енциклопедія дошкільника» Ю.  Каспарової та інші. Частина з цих видань вціліла, завдяки тому, що деякі книги з партії вдалося транспортувати до логістичних центрів «Ранку». А інша частина тиражу художніх книг для дітей зберігалася в іншому приміщенні, їхній стан наразі невідомий через обвал даху. Із усіх примірників вдалося дістати лише 6 книжок, пошкодження інших видань зможуть оцінити після того, як завершиться розбір даху. Одне з цих видань представили на виставці знищених Росією книг у межах «Книжкового Арсеналу». 

За інформацією представників друкарні «Фактор-Друк», після удару 23 травня, кілька примірників підручника з німецької мови забрали за розпорядженням Президента України Володимира Зеленського, а також декілька були передані іноземним журналістам, які відвідали друкарню, — як символ воєнних злочинів російських окупантів проти української культури та освіти. 

Інші підручники, які вдалося зібрати, працівники видавництва «Ранок» передали на прохання Громадської організації Український інститут у Швеції та його представниці Тетяни Райди для зберігання в їхньому музеї в Стокгольмі. Уже найближчим часом ці підручники мають надійти до Швеції.

Варто зауважити, що видавництво «Ранок» уже не вперше несе великі економічні збитки через російські удари по друкарнях, де зберігалися книги видавництва. У березні цього року пошкоджень зазнала друкарня-партнер видавництва «Гуров і К», а на початку 2022 року — Будинок друку в Харкові. Крім того, навесні 2022 року під час обстрілу Харкова було пошкоджено найбільший автоматизований логістичний центр, унаслідок чого видавництво «Ранок» зазнало збитків на понад 16 мільйонів гривень. 

«Із того часу в нас зберігається один навчальний підручник, пробитий уламком ворожого боєприпасу. Інші видання були утилізовані. Ці випадки підтверджують, що російські окупанти роблять усе задля того, щоб знищити українську культуру та нашу ідентичність, яку ми зберігаємо та поширюємо через книжки», — поділилися у видавництві «Ранок».