УІК провів опитування про стан українських видавців під час війни: лише 32% видавців можуть повноцінно працювати
УІК провів опитування про стан українських видавців під час війни: лише 32% видавців можуть повноцінно працювати
06 / 05 / 2022

Український інститут книги опитав 188 українських видавців та зібрав інформацію про їхню безпеку, стан діяльності та потреби задля подальшого формування стратегії відновлення галузі після завершення війни Перемогою України. 

За даними опитування було, зокрема, виявлено, що лише 61 видавництво, або 32% опитаних, може на сьогодні здійснювати свою діяльність, не можуть — 73, або 39%. Відповідно, частково можуть працювати лише 54 видавці (29%) — ці видавництва можуть виконувати лише частину своєї роботи (редакційна, перекладна діяльність, створення макетів, робота з авторами, робота верстальників, інформаційні проєкти, реалізація книг).

В умовах відсутності фінансування галузі книговидання під час війни усі видавці опинилися в скрутній ситуації, особливо на окупованих територіях та на територіях, де ведуться активні бойові дії. Наприклад, багато книжок друкувалося на Харківщині, де було зосереджені численні типографські виробничі потужності і які стали одними з перших жертв ворожих обстрілів. Ще один серйозний виклик, що виник перед тими видавцями, які на сьогодні можуть здійснювати виробничу діяльність, — це дефіцит і значне подорожчання паперу, а також продажі виданих книжок. Збираючи дані про стан галузі, ми вже зараз готуємося до того, аби відроджувати галузь після Перемоги України у війні”, — переконана начальниця відділу підтримки бібліотек та книговидання УІК Тетяна Попова, яка координувала проведення опитування. 

На можливість українських видавців працювати впливає кілька факторів, серед яких рівень збереженості виробничих потужностей. 33 видавництва (18%) втратили свої виробничі потужності, частково вони збереглися у 12 видавництв (6%). Натомість 131 видавництво (71%) має повністю збережені виробничі потужності. 12 видавців (6%) не мають інформації про збереженість свого виробництва. 

Крім того, на можливість продовжувати свою діяльність впливає збереження продуктів авторського права, зокрема макетів книжок, з якими працюють видавництва. Більшість видавців власними силами змогли зберегти макети книжкових видань, архіви та інші об’єкти авторського права (159 видавців, або 85%), 19 видавців (понад 10%) на момент опитування не могли оцінити стан збереження інформації на електронних ресурсах. А 10 видавництв (понад 5%) потребують допомоги в збереженні макетів ваших видань, архівів та інших об'єктів авторського права на додаткових ресурсах. 

При цьому переважна кількість працівників видавництв перебуває у відносній безпеці — про це повідомили представники 152 видавництв (81%). Натомість представники 36 видавництв (19%) піддаються небезпеці різного ступеня: перебувають на фронті, залишилися в зоні ведення бойових дій). 

Водночас більш ніж половина опитаних видавців (понад 62%) потребують різного виду допомоги: від фінансової допомоги на покриття витрат (32 видавництва) до підтримки закордонних партнерів (24 видавництва) та грантової підтримки для відновлення діяльності або її продовження (понад 61 видавництво). Зовсім не потребують допомоги 71 видавництво, або 38% учасників видавничого ринку України.

З огляду на ускладнений зв'язок з певними видавцями опитування триває. На момент закінчення війни УІК планує оновити інформацію по галузі для більш точного формування інструментів та механізмів відновлення діяльності українських видавництв та відновлення фінансування закупівлі книжкових видань для поповнення бібліотечних фондів.