УІК узяв участь у з'їзді молодих фахівців видавничої галузі (Брюссель)
УІК узяв участь у з'їзді молодих фахівців видавничої галузі (Брюссель)
20 / 06 / 2022

З 14 до 16 червня у Брюсселі тривала програма для Young Publishing Professionals in Brussels (YPPiB22), організована Федерацією європейських видавців (Federation of European Publishers), у якій взяла участь начальниця відділу міжнародної співпраці УІК Олена Одинока. УІК разом з ФЄВ успішно втілює міжнародний краудфандинговий проєкт "Книжки без кордонів", що реалізується під патронатом першо леді Олени Зеленської спільно з МКІП та МЗС, – це друк у європейських друкарнях та безкоштовне розповсюдження українських дитячих книжок в центрах для українців, що були змушені виїхати з України через війну. 

У програмі YPPiB22 взяли участь 13 учасників із 9 європейських країн, серед яких Україна, Австрія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Італія, Словаччина та Іспанія. Цей захід відбувся лише вдруге, але продемонстрував, що це чудова можливість створювати мережу контактів серед європейських видавців, формувати та підтримувати нове покоління фахівців видавничої галузі, обмінюватися досвідом та розробляти нові ідеї для підтримки галузі. 

Протягом трьох днів програми учасники заходу отримали нагоду:

— познайомитись та поспілкуватися з Пітером Краусом вом Клеффом (Peter Kraus vom Cleff) – президентом Федерації європейських видавців та Генеральним директором компанії Börsenverein des Deutschen Buchhandels; 

— послухати референта з культурної політики Генерального директорату з питань освіти, молоді, спорту та культури Європейської комісії пана Джанпаоло Скакко (Mr. Gianpaolo Scacco) щодо змін у європейському законодавстві у сфері авторського права у цифровому просторі (аудіо книги, електронні видання) та адаптації нової Директиви, яка забезпечить нові можливості для міжнародної співпраці;

— дізнатися про можливості програми "Креативна Європа" та співпрацю з Європейським виконавчим агентством з питань освіти та культури щодо реалізації та розвитку програми від пана Арно Паскуалі (Arnaud Pasquali) — менеджера грантових програм книжкового сектору; 

— взяти участь у сесії щодо екологічності роботи видавництв та поділилися інформацією про роботу видавництв їхніх країн в межах збереження довкілля, про яку ми розповімо вам детальніше пізніше.

Представниця УІК Олена Одинока та редакторка видавництва "Лабораторія" Катерина Малько поділилися з іноземними колегами досвідом щодо роботи видавництв у контексті поточних воєнних подій в Україні та планами з відновлення роботи та розвитку роботи як видавництв, так і міжнародних культурних проєктів, над якими працює УІК. 

В межах візиту до Європарламенту учасники почули про принципи роботи установи, поспілкуватися з парламентарями своїх країн. Оскільки Україна ще чекає на кандидатство у ЄС, представниці України отримали змогу поспілкуватися з депутатом Європарламенту від соціал-демократів, координатором Комітету з правових питань та Комітету AIDA Press (спеціального Комітету ЄС з питань штучного інтелекту в цифрову епоху) паном Ібаном Гарсією (Iban Garcia). 

Учасники заходу взяли участь у засіданні Комітету з культури та освіти, головною аджендою якого є війна росії в Україні, боротьба з фейками, атестація змі та підтримка незалежних медіа, законодавчі зміни щодо авторського права у цифровому просторі. 

Після засідання представниці від України отримали можливість познайомитися з паном Тьєррі Бретоном (Thierry Breton) — європейським комісаром з питань внутрішнього ринку та послуг.

Щиро дякуємо Федерації європейських видавців, Anne Bergman-Tahon за запрошення долучитися до такого важливого для України та УІК заходу, за прекрасну програму та за віру в наше спільне європейське майбутнє!

Так само щиро дякуємо нашим іноземним партнерам із Грузії, Німеччини, Естонії, Словаччини, Бельгії, Іспанії та Австрії та інших країн за слова підтримки у зв’язку з рекомендацією Єврокомісії надати Україні статус кандидата до ЄС. 

Дякуємо за віру в нас!