УІК вітає вас з Новим 2022 роком!
УІК вітає вас з Новим 2022 роком!
29 / 12 / 2021

Нехай сюжет наступних 365 днів буде насичений новими можливостями, цікавими героями та неймовірними, але дуже приємними неочікуваними поворотами. Натхнення для нових історій!

Закінчується 2021-й рік — і ми хочемо розповісти про деякі з тих проєктів, які ми втілили для вас, а деякі — з вами :) і якими цей рік запам'ятався нам найбільше. 

Серед особливо важливих для нас — ті проєкти, які вже засвідчили свою цінність для українців і реалізуються в УІК не вперше. 

  • Програма поповнення бібліотечних фондів працює з 2018 р. Завдяки цій програмі 2021-го 616 публічних бібліотек України отримали понад 331 тисячу примірників найновіших видань! Загалом незалежні експертні ради відібрали 689 найменувань книжок на суму 48,361 млн грн
  • Третій рік поспіль розвивається проєкт з популяризації сучасної української літератури #ЖивіПисьменники, який УІК створив разом із першим українським універсальним інформаційним ресурсом про видання для дітей та юнацтва «BaraBooka». Усі корисні матеріали — тут. 
  • Вдруге була втілена Програма підтримки перекладів — цього року іноземними мовами було перекладено і видано 64 найменування творів української літератури, що на 20% більше, ніж 2020 року
  • 365 казок на ніч — 60 відеороликів з казками на ютуб-каналі УІК набрали сумарно 576 957 переглядів аудіоказок. 
  • Другий цикл почався у перекладацької премії Drahomán Prize, заснованої спільно Українським ПЕН, УІ та УІК. Ця премія, за підсумками 2021 року, потрапила до списку 13 культурних перемог України у світі, за версією МЗС. Перша церемонія вручення премії відбулася у квітні 2021 року.
  • Вкотре УІК узяв участь у Франкфуртському та Болонському книжкових ярмарках, цього року онлайн.

А найбільші сподівання ми покладаємо на ті проєкти, що були реалізовані УІК вперше:

  • УІК став координатором створення Стратегії розвитку читання 2021-2025 «Читання як життєва стратегія».
  • Реалізував проєкт “30 знакових книжок нашої Незалежності”, в межах якого експерти і читачі визначили 30 книжок, що стали знаковими для всіх нас за роки незалежності України. Щоб скласти топ, проголосувало понад 33 тисячі українців, які залишили 267 тисяч голосів: https://30.book-institute.org.ua/ 
  • В Україні вперше відбувся Національний тиждень читання — загальнонаціональна акція, в межах якої видавництва, книгарні та бібліотеки реалізували активності різного формату під спільним слоганом “Знайди свою книжку!” Охоплення акції склало понад 5 мільйонів контактів!
  • До 150-річчя Лесі Українки УІК підтримав видання 14-томного повного зібрання творів видатної письменниці, а кінець року відзначив прем'єрою документально-поетичного перфомансу луцького театру “ГаРмИдЕр” “Я — Леся”.
  • За підтримки канадської організації Livres Canada Books та Посольства Канади в Україні, УІК видав путівник (ринковий гайд) “Український книжковий ринок: перспективи та можливості”.

Наступного, 2022-го, ми плануємо ще більше активностей, проєктів та програм, аби українські книжки були ближче до кожного українця!