УІК забезпечив участь українських видавців у Болонському ярмарку дитячої книги
УІК забезпечив участь українських видавців у Болонському ярмарку дитячої книги
24 / 06 / 2021

З 14 по 17 травня 2021 року у м. Болонья (Італія) відбувався Болонський ярмарок дитячої книги (Bologna children's book fair) – знакова та всесвітньо відома подія книговидавничої галузі. З метою популяризації читання та української літератури за кордоном Український інститут книги забезпечив участь українських видавців у ярмарку, що цього року відбувався в онлайн форматі. 

УІК активно долучився та сприяв організації участі українських видавців в ярмарку, зокрема, поширив інформацію про умови реєстрації та можливості онлайн участі серед видавців. Завдяки цьому на Bologna children's book fair Український книговидавничий ринок представляли: «Новаторфільм», «Віват», Art Nation, «Навчальна книга – Богдан», «ПЕТ», «Фоліо», «Видавництво Старого Лева», «Чорні Вівці», Yakaboo Publishing, «Елвік», «Ранок», IPIO, Northern Lights. 

Учасники ярмарку розмістили PDF файли книжок на онлайн платформі Global Rights Exchange BCBF (Глобальної біржі прав). Їх мали змогу бачити усі зареєстровані учасники на сайті ярмарку. Всього українські учасники представили на онлайн ярмарку 241 видання.

Також українські видавці отримали можливість брати участь в онлайн-заходах через особисті онлайн-кабінети на сайті ярмарку, проводити перемовини про укладання угод, долучатись до вебінарів, лекцій, дискусій, цифрових виставок, конференцій, майстер-класів, інтерв’ю та спеціальних проєктів. Зареєстровані учасники ярмарку безкоштовно представляли свої видання світовій видавничій спільноті завдяки участі у Global Rights Exchange BCBF.

За офіційними даними в онлайн ярмарку у 2021 році взяли участь 75 000 відвідувачів (на 15 000 більше, ніж минулого року, коли ярмарок проводився в онлайн режимі вперше). 

Віртуальна стіна ілюстраторів (Illustrators wall) включала роботи 900 ілюстраторів з різних країн. Україна була представлена роботами чотирьох українських ілюстраторів: Марії Шевченко, Євгенії Бурчак, Юлії Юдаєвої, Віталія Константінова.

Для участі у 55-й Виставці ілюстраторів (Illustrators Exhibition) зареєструвалися 3235 учасників. Серед них – 20 українських ілюстраторів. За умовами конкурсу кожен претендент надіслав на розгляд журі п’ять ілюстрацій, зроблених в єдиному стилі. Міжнародне журі обрало 226 фіналістів, які потрапили до короткого списку. Серед них – українська ілюстраторка Оксана Драчковська. Ілюстраторка була стипендіаткою програм Gaude Polonia (2016, Польща) та SAIA (2017, Словаччина). Співпрацює з видавництвами «Наш формат», «Pанок», «Лілея-НВ», «Книги XXI», «Читаріум» та журналами «Пізнайко», Panorame magazine, Egreš (Словаччина).

Український інститут книги мав власну директорію на онлайн платформі ярмарку Global Rights Exchange, де розмістив два англомовні каталоги: New Books From Ukraine, до якого увійшли книги, що побачили світ  2020 року, а також ті, що вийшли за сприяння програми підтримки перекладів Translate Ukraine та каталог українських ілюстраторів Illustrators From Ukraine.  

Також Інститут долучився до програми ярмарку, яка налічувала понад 250 онлайн подій із власним заходом. Так, 16 червня відбулась онлайн презентація Ukrainian book market highlights and UBI programme for foreign publishers (for translation from Ukrainian into foreign languages).  (https://www.bolognachildrensbookfair.com/en/events/exhibitors-events-programme/10953.html). Презентацію могли дивитися усі зареєстровані на сайті учасники ярмарку.

Цьогорічна участь України у Болонському ярмарку дитячої книги була висвітлена у 5 публікаціях.