УІК запускає "Українську цифрову бібліотеку"
УІК запускає "Українську цифрову бібліотеку"
02 / 08 / 2019

"Українська цифрова бібліотека" – новий напрямок в діяльності Українського інституту книги. Мета бібліотеки – надати можливість українцям читати сучасні книжки на смартфонах – комфортно, легально, там, де їм зручно. А для видавців це буде ще один канал поширення своїх видань.

 

Найближчі кроки Інституту:

  • затвердити зміни, які уможливлять реалізацію "цифрового" проєкту, який не вписується в застарілу нормативну базу; проєкт нової редакції “Положення про УЦБ” для обговорення тут;
  • провести тендер і розробити відповідне програмне забезпечення;
  • наповнити бібліотеку якісними актуальними творами.

 

Ми вже оголосили тендер, переможець якого вже до кінця цього року розробить мобільні застосунки-читалки для Android та iOS, які дозволять читачам вибирати бажані книжки та показувати їх в захищеному форматі, та програмне забезпечення, завдяки якому видавці отримають зручні інструменти наповнення бібліотеки та описування власних публікацій. Запрошуємо зацікавлених розробників з відповідним досвідом та кваліфікацією ознайомитися з оголошенням на Prozorro.

 

Крім того,  вже у вересні видавці отримають від Інституту інструкції для підготування електронних видань (книжок та їхніх описів), інструменти валідації та розпочнуть укладання договорів на розміщення їх в УЦБ. Видавці підтвердять наявність у них майнових прав на запропоновані електронні видання та підготують самі видання, їхні бібліографічні описи і ознайомчі фрагменти.

 

До кінця року видавці, зацікавлені у найширшому доступі до їхніх суспільно значущих видань і готові поширювати їх безплатно, зможуть розмістити їх на платформі УЦБ. Охочі видавці можуть долучатися до професійної фб спільноти.

 

З 2020 року запрацює режим виплати компенсацій правовласникам за прочитання їхніх книжок (за умови фінансування з державного бюджету), триватиме залучення якнайбільшої кількості нових видань в фонд УЦБ, заохочення до цифрового читання та поширення інформації про цю можливість.