Україна на Лондонському книжковому ярмарку
Україна на Лондонському книжковому ярмарку
15 / 03 / 2024

У столиці Великої Британії з 12 по 14 березня 2024 року відбувся Лондонський книжковий ярмарок, одна з найважливіших бізнес-подій у книжковій індустрії англомовного світу. На Лондонському книжковому ярмарку укладають угоди з купівлі та продажу прав на книжки. Участь у подіях такого рівня як Лондонський книжковий ярмарок є також важливим політичним моментом та елементом культурної дипломатії, що набуває особливої значущості під час війни. Український інститут книги другий рік поспіль координує роботу національного стенду. Ми задоволені тим фактом, що цього року, попри різні труднощі, Україна була представлена на Лондонському книжковому ярмарку, адже міжнародна робота – це про системний підхід і тяглість процесів. Україна сьогодні стала помітним гравцем книжкової галузі у світі, а наше завдання як профільної державної установи і надалі підтримувати інтерес до України та української літератури, розвивати і стимулювати партнерства у цій сфері.

Цьогоріч у Лондоні на ярмарку було понад 30000 відвідувачів – професіоналів видавничої справи, 1000 видавництв, а організаторам вдалося провести більше 200 подій та дискусій. У фокусі розмов Лондонського книжкового ярмарку був штучний інтелект зі своїми можливостями та небезпеками для галузі, а також міжнародна політика та війни у 21 столітті – топтеми незмінні – Україна та Ізраїль. Україна на ярмарку організувала 2 потужні дискусії – «Power of people», за участі Олесі Хромейчук, Ольги Мухи, Девіда Патрікаракоса, Ірини Старовойт та Емми Грем-Гаррісон; «Despite the War: Challenges and Dynamics in Representing Ukrainian Literature Globally» – фахова розмова про особливості перекладацьку діяльності, у якій взяли часть Уям Блекер, Ніна Кур'ята, Тетяна Горюшина, Ангеліна Трофимчук.

Офіційне відкриття українського національного стенду, організатором якого є Український інститут книги, відбулося 13 березня. У відкритті національного стенду брав участь тимчасово повірений у справах України у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії Едуард Фесько, який наголосив на важливості популяризації української літератури за кордоном. Від імені Українського інституту книги мала виступ очільниця відділу звʼязків з громадськістю Ольга Шевчук-Клюжева. Ольга звернула увагу присутніх на необхідність донесення до партнерів важливої інформації про культурний геноцид, якого зараз зазнає Україна.

На Лондонському книжковому ярмарку представили свої книги 8 українських видавництв: Видавництво Старого Лева, Навчальна книга – Богдан, CP Publishing, АССА, Tianachu, Ранок, Наш формат та SNOWDROP.

Український інститут книги завдячує допомозі в організації участі України в Лондонському книжковому ярмарку організаторам ярмарку і Британській Раді.